Hans Rosling lämnar oss när vi behöver honom som mest
Hans Rosling lämnar oss när vi behöver honom som mest.
Hans obändiga tro på att en realistisk verklighetsuppfattning leder oss rätt, ifrågasätts i allt högre grad i en värld med ”alternativa fakta”.
Hans Rosling hamnade på 96:e plats när den amerikanska tidskriften Foreign Policy listade de hundra personer vars tankar påverkat världen mest under 2009. Motiveringen var att han fick tankarna ”att svindla med banbrytande statistik”.
Och det är så vi minns honom mest. Som fullproppad med olika fakta och en obändig övertygelse att den som baserar sina beslut på korrekta fakta kommer att fatta rätt beslut.
Då kan man inte tro att det knappt finns en enda mobiltelefon på hela den afrikanska kontinenten. Eller att alltfler dör i svält. För det är nämligen inte sant.
Kallade sig grötforskare
När Hans Rosling skulle presentera sig själv på Sveriges radios hemsida gjorde han det så här: Arbetet som läkare och grötforskare i Afrika gjorde mig till professor i internationell hälsa på Karolinska institutet.” En halsbrytande beskrivning, men helt i den anda som vi lärt känna Hans Rosling.
Ordet grötforskare syftar på att Rosling skrev sin doktorsavhandling om förlamningssjukdomen konzo. Den drabbar fattiga människor i Afrika som under för lång tid ätit bitter maniok vars rötter inte avgiftats.
Men det var inte sjukdomarna som gjorde Hans Rosling folkkär. Utan hans närmast febrila vilja att få oss att se att världen inte är på väg att gå åt skogen.
I Roslings värld fanns inte plats för ”alternativa fakta”
Han var en av grundarna till stiftelsen Gapminder som vill hjälpa oss att förstå precis det. På hemsidan ligger talande nog en entimmesdokumentär med rubriken ”Få inte panik” som innehåller fakta om befolkningsutvecklingen och argument för att tillståndet i världen inte är så illa som vi tror. För ”alternativa fakta” fanns det inte plats i Hans Roslings värld.
Annat han velat tala om för oss är att de som dör i krig faktiskt är färre, att andelen extremt fattiga har minskat i flera decennier, att världens unga kvinnor i genomsnitt går sju år i skolan, att 80 procent av alla barn vaccineras mot mässlingen, att av den miljard som bor i Afrika har 800 miljoner en mobiltelefon och medellivslängden i världen är 71 år trots att vi tror att den är 60.
Men Hans Rosling har frustande gett sig i kast även med andra ämnen än dem som är kopplade till hälsan och välbefinnande. Under flyktingkrisen 2015 deltog han exempelvis i den debatten.
Gav sig in i flyktingdebatten
Bland annat sade han att han var dödstrött på termen ”flyktingsmugglare”. Som han såg på saken hade politikerna misslyckats och de enda som hjälpte människor att fly från krig och elände till Europa var de som fick epitetet smugglare. I tv-galan ”Hela Sverige skramlar”, till förmån för människor på flykt, gjorde han braksuccé och orsakade twitterbävning.
– Hans Rosling. Stum. Gåshud. Klump i halsen. Det där talet kan ha varit det viktigaste SVT sänt på decennier, var en av kommentarerna.
Men ett uttalande gjorde att han hamnade i blåsväder. Det gällde uppfattningen att FN:s flyktingorgan UNHCR behövde mer pengar för att ta emot flyktingar nära kriszonerna. Han buntades ihop med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som hävdat samma sak.
– Du har hört massor med olika saker Jimmie sagt. En sak som han har sagt är att vi ska ge mer pengar till UNHCR, till flyktingläger. Och vad hörde du mig säga i Globen? Jag sade att vi behöver mer pengar till UNHCR och flyktingläger. I det avseendet säger vi samma sak, förklarade Rosling en aning förtrytsamt.
Stannade inte på sin kammare
Till och med skatterna hade folkhälsoprofessorn synpunkter på.
– Om man vill att folk ska kunna jobba ska man ju inte lägga skatt på det. Man skulle ju kunna höja skatten på konsumtion och ägande i stället, sade han i en intervju med vänstertidningen ETC.
Forskare beskylls ofta för att hålla sig på sin kammare. Hans Rosling var inte en av dem, han skyggade inte för arenor som han och hans kolleger sällan befolkar. Han har Sommar- och Vinterpratat i Sveriges radio så att landets radioapparater närmast vibrerat.
Tävlade i ”På spåret”
Han deltog också i ”På spåret” och i fyra avsnitt av SVT:s ”Sommarpratarna” och har beskrivits av samma företag i dokumentären ”Roslings värld”.
Hans Rosling blev 68 år. Han tog sin läkarexamen 1975 och blev professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet 1999. 2014 utsågs han hedersdoktor vid Uppsala universitet för sina folkbildande insatser. Han har varit rådgivare till Sida och FN-organet WHO och, som tidigare nämnts, varit verksam i stiftelsen Gapminder.
Rosling led länge av hepatit C men friskförklarades 2015. För ett år sedan drabbades han av bukspottscancer. Han sörjs närmast av hustrun Agneta och tre barn med familjer.