Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Fängslad KI-forskare dömd till döden i Iran

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2017-10-22

Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran sedan april förra året.

Nu verkar en iransk domstol ha dömt KI-forskaren till döden.

”Sverige har omedelbart tagit upp detta till högsta ort i Iran”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Ahmadreza Djalali.

Ahmadreza Djalali greps under ett besök i Iran förra året misstänkt för spioneri. Det var under flera månader oklart vad som hänt med honom.

I slutet av sommaren började rättegången mot honom, och i lördags fick hans familj beskedet att han dömts till döden.

– Vi kan bekräfta att det finns allvarliga uppgifter som tyder på att han ska ha dömts till döden. Vi jobbar på att få en slutlig bekräftelse, säger Lina Eidmark, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Nu kommenterar också utrikesminister Margot Wallström (S) ärendet. Sverige har omedelbart tagit upp detta ditt högsta ort, skriver hon.

"Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå. Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är väl känd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning", skriver Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

UD agerar nu utifrån den information som finns i ärendet.

– Vi tar omedelbart upp frågan med iranska företrädare, även på hög nivå. Det handlar om olika diplomatiska kontakter i landet i fråga, på EU-nivå och på utrikesministernivå. Det är en rad olika kontakter som tas, säger Lina Eidmark.

– Jag vill också gärna framhålla att vi alltid fördömer dödsstraff i alla dess former.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

När han åkte till Iran i april förra året var han inbjuden att föreläsa i huvudstaden Teheran. Han greps av iransk säkerhetstjänst och fängslades i Evinfängelset.

Människorättsorganisationen Amnesty International har uppmanat myndigheterna att frige Djalali eller ge honom en rättvis och säker rättsprocess.

– Det är väldigt allvarligt. Iran är ett land som faktiskt dödar sina medborgare, det är inte ett tomt hot, säger Ami Hedenborg på Amnesty till TT.

Samtidigt är det omöjligt att spekulera i utgången, menar Ami Hedenborg. Det iranska rättssystemet är oberäkneligt och det har inte gått att ta del av de exakta åtalspunkterna.

– Vi hoppas att UD gör allt de kan och agerar kraftfullt. Man måste ju hoppas att han ska friges. Vi har hittills inte sett vad det är han påstås ska ha gjort och anklagelserna mot honom är väldigt lätta att ifrågasätta, säger hon till TT.

Fallet togs upp under statsminister Stefan Löfvens besök i Iran i februari. Sveriges ambassadör Helena Sångeland besökte fängelset tillsammans med diplomater från andra länder i juli. Hon fick då träffa fångar men inte Ahmadreza Djalali.

Följ ämnen i artikeln