Tolv personer döms i omfattande penningtvättsmål
Publicerad 2022-02-11
Hundratals miljoner kronor från 16 olika kriminella nätverk har tvättats via ett växlingskontor på Södermalm.
Nu döms tolv personer i den omfattande pengatvättshärvan.
– Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk, säger rådmannen Erland Koch.
Det var i juni 2020 som polisen slog till mot växlingskontoret World Exchange på Södermalm. Växlingskontoret är godkänt och kontrollerat av Finansinspektionen.
Enligt åtalet har en stor del av Stockholms kriminella nätverk använt kontoret för sina egna affärer. Över 200 miljoner kronor misstänks ha tvättats av kriminella.
I juni förra året åtalades tolv personer misstänkta för bland annat grova penningtvättsbrott och narkotikabrottslighet.
Nu meddelar Stockholms tingsrätt sin dom och totalt döms tolv personer i målet varav elva av dem till fängelse.
Längst straff får kontorschefen som döms till fängelse i åtta år och nio månader för flera grova penningtvättbrott, fyra grova narkotikabrott och två grova bokföringsbrott.
En anställd döms för flera grova penningtvättsbrott och ett grovt narkotikabrott till fängelse i sex år och sex månader.
En samarbetspartner döms för bland annat flera grova penningtvättsbrott, grovt narkotikabrott till fem år och sex månaders fängelse.
Ytterligare en anställd på växlingskontoret döms till fängelse i fem år och sex månader för bland annat flera grova penningtvättsbrott.
Övriga åtta personer har varit knutna till kriminella nätverk eller depåkonton som funnits hos växlingskontoret och som använts för penningtvätt och narkotikahandel.
Kontorschef får längst straff
Personerna vid växlingskontoret döms för ytterst omfattande och systematisk penningtvätt.
– Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotikahandel. Brottsligheten är därför så allvarlig att långa fängelsestraff dömts ut, säger rådmannen Erland Koch i ett pressmeddelande.
Det hela handlar om gängkriminella som har hittat ett sätt att undgå myndigheters övervakning och istället obehindrat kunnat skicka enorma summor pengar världen över.
Stora delar av bevisningen i målet har byggt på material från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat.
Flera gängkriminella
Det är inom ramen för polisens ”Operation Spring” som efter tio år av misstankar mot verksamheten till slut kunde slå till.
Enligt åtalet rör det sig om 16 olika kriminella nätverk eller individer som har kunnat dölja eller tillgodogöra sig drygt 220 miljoner kronor.
Polisens utredare har tidigare berättat för Aftonbladet hur man haft span på verksamheten och sett hur personer gått in med plastpåsar för att senare komma ut tomhänta.
Det finns flera olika individer som ofta besökt World Exchange, enligt polisen.
- Fyra företrädare för Vårbynätverket, som sammanlagt gjort 29 besök i lokalen. Samtliga är tidigare dömda för grova brott.
- Två medlemmar i mc-klubben Bandidos, som gjort totalt 12 besök.
- Tre personer med kopplingar till Botkyrkanätverket, som gjort sammanlagt sex besök.
- Två personer ur ett nätverk i Rinkeby som besökt World Exchange vid sju tillfällen.
- Två personer ur nätverket som inom polisen kallas Mythos.
- Personer ur nätverket Lejonen, som verkar i Hässelby.
- Individer från Hells Angels i Enköping.
Använde ”hawala-system”
Någon bokföring har inte gjorts. Istället hittade polisen vid tillslaget förra sommaren anteckningsböcker som visade olika personers insättningar och uttag. Genom att man kunde koppla anteckningarna till olika Encrochatkonton kunde man i sin tur knyta dessa konton till flera olika individer.
Överföringarna hade gjorts via det så kallade hawala-systemet, som de kriminella grupperna har använt sig av. Hawala, är det arabiska ordet för ”överföring”. Systemet sticker sig tillbaka ändå till 700-talet.