Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Gatorna är proppfulla" i Rafah

Isak Fritzon/TT

Publicerad 2023-12-30

Människor bygger tältläger av plast- och tygstycken på gatorna i Rafah i Gaza.

– Jag har ingen aning hur folk ska klara sig, säger journalisten Hassan Esdodi.

Hassan Esdodi har nyligen flytt från Khan Yunis i södra Gaza till Rafah vid gränsen till Egypten och står på en marknad mitt i folkmassan.

– Gatorna är proppfulla av människor. Vart jag än kollar är det trångt.

Nära 85 procent av Gazas befolkning, totalt 1,9 miljoner människor, har enligt FN flytt sina hem sedan krigsutbrottet för 12 veckor sedan.

Bygger tält av bråte

I Rafah, som före kriget hade en befolkning på 280 000 personer, huseras nu närmare halva Gazas befolkning, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

– Situationen är fruktansvärd. De enorma vågorna med fördrivna människor bygger nu tältläger på gatorna.

Hassan Esdodi beskriver barn som tvättar sig utomhus, människor som värmer sig runt vedbrasor där röken fyller luften och händiga personer som improviserar ihop skydd av bråte.

”Kommer förvärras hundrafalt”

Trots den näst intill omöjliga uppgiften att få tag på vatten, mat och mediciner befarar Hassan Esdodi att situationen kommer förvärras om vädret blir kallare och slår om.

– Tack gode gud så regnar det inte just nu, men när det börjar regna och blåsa så kommer situationen förvärras hundrafalt. Människor har ingenstans att ta skydd.

Drömmer om tiden innan kriget

Han säger att krigets vardag har börjat infinna sig även om det är omöjligt att anpassa sig till stationen på Rafahs gator.

– Människor har glömt hur det är att baka kakor, laga mat på gasspis eller att de brukade titta på tv. De är fokuserade på att starta en brasa, fixa mat och att hämta vatten.

Många drömmer sig bort till tiden före kriget. De fattiga omständigheterna i Gaza framstår nu som en avlägsen dröm jämfört med att sova på en knökfull trottoar, säger Hassan Esdodi.

”De bor på trottoaren nu”

Han har inte sett några israeliska militärfordon i Rafah, som har varit relativt förskonad från bombardemang jämfört med Khan Yunis och staden Gaza. Hassan Esdodi misstänker att det är en tidsfråga innan det förändras – rapporter har kommit om att israeliska styrkor ser ut att koncentrera sina attacker mot bland annat Rafah.

Han har svårt att förstå vart folk ska ta vägen.

– Människor sitter på trottoaren och de sitter inte där för att snacka lite, eller för att ha en picknick. De bor där nu.

Rättad version: I en tidigare version användes felaktig status för Gaza. Inga andra ändringar.