Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Al Jazeera vill se Israel prövas för krigsbrott

TT

Publicerad 2023-12-17

Korrespondenten Wael Dahdouh får vård på Nassersjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza. Hans kollega överlevde inte attacken. På bilden bär en man Dahdouhs pressväst.

Al Jazeera har instruerat sina jurister att påbörja processen för att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska ta ställning till händelsen där en kameraman som arbetade för Al Jazeera dödades på fredagen.

Det rapporterar CNN.

”Under lördagen den 16 december etablerade nätverket (Al Jazeera) en arbetsgrupp, som består av våra jurister och internationella juridiska experter som tillsammans kommer att initiera processen med att sammanställa en övergripande dokumentation som ska överlämnas till domstolens åklagare”, säger det Qatar-ägda bolaget i ett uttalande.

Al Jazeera anklagade tidigare i helgen Israel för att systematiskt rikta in sig på och döda mediebolagets journalister, vilket tillbakavisats av den israeliska militären.

Tv-teamet besköts i samband med att de rapporterade vid en skolbyggnad som tidigare under dagen utsattes för beskjutning i Khan Yunis i södra Gaza, enligt Al Jazeera.

Medan de palestinska journalisterna arbetade attackerades området på nytt av en israelisk drönare, uppger tv-nätverket.

Korrespsondeten Wael Dahdouh, som är en välkänd tv-profil, skadades svårt i attacken men lyckades fly platsen.

Israel är inte medlem i ICC och erkänner inte dess domsrätt.