Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Shein anklagas för att använda bomull från arbetsläger

Publicerad 2022-12-01

Bomullen i modejätten Sheins kläder kopplas till Xinjiang-provinsen, där Kina anklagas bedriva arbetsläger för uigurer.

För en vecka sedan fanns företagets pop up-butik plötsligt på Sveavägen i Stockholm.

Xnomad, företaget som hyr ut sina lokaler till dem, vägrar svara på frågor.

Shein är fast fashion-fenomenet från Kina som säljer kläder producerade på kort tid i otroliga volymer – till väldigt låga priser. I förra veckan öppnade den annars webbaserade shoppen en tillfällig pop-up-butik i Stockholm.

Köerna med köpsugna ringlade sig ner för Sveavägen. Tiden var knapp, pop-up-butiken skulle stänga bara sex dagar senare.

Men bakom billiga prislappar finns det ofta någon annan som betalar priset. Flera internationella medier har rapporterat om slavliknande förhållanden för arbetarna, som bara tjänar några ören per klädesplagg.

Nu riktas nya anklagelser mot modejätten. Bloomberg har tagit laboratorietester på klädesplagg, och analyser visar att plagg som skickades till USA var gjorda av bomull från Xinjiang-regionen.

 Muslimska praktikanter arbetar i en klädesfabrik vid Hotan Vocational Education and Training Center i Hotan, Xinjiang, nordvästra Kina.

Förbjudits i USA

Det amerikanska utrikesdepartementet har kallat tvångsarbetet som pågår i Xinjiang-provinsen för ”hemska övergrepp” mot det uiguriska folket, och man har sedan i somras totalförbjudit import av bomull eller andra produkter från regionen.

Lagen förutsätter att alla produkter som helt eller delvis kommer från Xinjiang är kopplade till regionens tvångsarbetsläger. Sedan 2017 har kinesiska myndigheter tillfångatagit en miljon uigurer och utsatt dem för tvångsarbete, enligt Bloomberg.

Men det visar sig att den amerikanska lagstiftningen inte räcker till. Bomullen som plockas i slavliknande förhållande når fortfarande amerikanska garderober.

Samma typ av förbud har föreslagits i EU, men ännu är det inte olagligt, skriver Bloomberg.

Anklagelserna om bomull från Xinjangprovisen kom under de sista dagarna som butiken hade öppet i Stockholm. Men det är långt ifrån de första.

I slutet av oktober publicerade Channel 4 en dokumentärserie som var ett slag i magen för alla som konsumerar deras produkter. Den visade att jättekoncernen gör otroliga skador – både på klimatet och människor.

Enligt den tjänar en anställd på Shein 38 öre per plagg de tillverkar, jobbar 18 timmar per dygn, 7 dagar i veckan. Lönen landar ungefär på 19 pund om dagen, ungefär 250 svenska kronor. Det blir ungefär 13 kronor i timmen.

En sömmerska i Sheins fabrik producerar ungefär 500 klädesplagg om dagen. Gör de fel kan de dessutom bli av med två tredjedelar av sin dagslön, enligt Channel 4:s granskning 

Xnomad hyr ut – vägrar svara på frågor

I Sverige finns det inte några lagar som reglerar den här typen av handel.

Deras pop-up butik på Sveavägen hyrdes ut av det relativt nystartade företaget Xnomad i Stockholm. Företaget har som mål att hyra ut för 60 miljoner kronor i bruttoförsäljning och omsätta 10 miljoner kronor under 2022, enligt Di.

Men vilka krav de ställer på företag som får hyra av dem vill de inte svara på. Inte heller om de kände till anklagelserna mot Shein.

De svarar inte på några av Aftonbladets frågor.

”Vårt koncept går ut på att matcha företag med lediga butikslokaler genom vår alltmer digitaliserade plattform, för att skapa mer levande städer genom unika pop-up upplevelser,” skriver deras marknadschef i ett mejl till Aftonbladet.

Butiken på Sveavägen försvann lika snabbt som den kom. Planen var bara sex dagar, efter det bommade den igen. Men webbshoppen är tillgänglig för deras kunder som vanligt.

Enligt källor till Wall street journal är Shein på väg att nå sitt omsättningsmål för 2022: 24 miljarder amerikanska dollar.

Shein: Ultra fast fashion – till vilket pris?Shein: Ultra fast fashion – till vilket pris?

Följ ämnen i artikeln