Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ryssland kan införa digital inkallelse

TT-AP

Publicerad 2023-04-11

Ryska rekryter svär trohetsed. Bild från januari, distribuerad av det ryska försvarsdepartementet.

Den ryska duman har röstat igenom ett lagförslag som ska göra det möjligt att digitalt inkalla ryska medborgare till militärtjänstgöring.

Förslaget innebär rent praktiskt att en inkallelseorder skickas till en digital brevlåda på en digital myndighetsplattform och att inkallelseordern anses ha tagits emot samma ögonblick som den skickas och landar i brevlådan.

I dag skickas ordern fysiskt och måste tas emot personligen, det innebär att en inkallad kan hålla sig borta och därmed undgå att kallas in. Myndigheterna har heller inte alltid haft kontroll över om personer bor på den adress som registrerats.

När eller om den nya lagen antas hindras de som inkallats att lämna Ryssland om de inte infinner sig enligt ordern. Dessutom dras deras körkort in och de förbjuds att sälja egendom.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att digitaliseringen ska effektivisera processen, men att lagändringen inte har något samband med en eventuell förestående mobilisering.

Duman, det ryska underhuset, röstade enhälligt igenom lagförslaget, som även måste gå igenom överhuset och godkännas av president Vladimir Putin för att bli lag.

Ryssland genomförde i september i fjol en vad Vladimir Putin kallade ”partiell mobilisering” och försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade att 300 000 reservister skulle kallas in. Alla ryska män under 60 uppgavs kunna bli inkallade, oberoende av tidigare militär erfarenhet.

Bara den första veckan efter mobiliseringsordern uppgavs fler än 200 000 personer ha flytt till Georgien, Kazakstan och olika EU-länder.