Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Israel: Vi trappar upp attackerna mot Gaza

TT-AFP

Publicerad 2023-10-21

Israels militärtalesman Daniel Hagari säger på en pressträff att man avser att intensifiera attackerna mot Gazaremsan med start under lördagen. Upptrappningen ska ses som en förberedelse för nästa steg i kriget mot Hamas.

– Vi utökar våra attacker för att minimera faran för våra styrkor i krigets nästa steg. Vi kommer att trappa upp kriget från och med nu, svarar Daniel Hagari på en fråga om det är aktuellt med en markinvasion i Gaza.

Hagari upprepar också uppmaningen till boende i Gaza stad att söka sig söderut av säkerhetsskäl.

Under natten mot lördagen dödades omkring 30 personer i israeliska anfall, enligt det palestinska nyhetsorganet Wafas uppgifter tidigt på morgonen.

Israels militär meddelade att den utfört flyganfall mot upp emot 100 ”Hamas-terrormål” på Gazaremsan under natten.

”Oundvikliga dödsfall”

Israels militär gör gällande att den försöker undvika civila dödsfall vid sina anfall – men understryker att det är oundvikligt att så sker.

– Vi kommer att fortsätta minimera civila dödsfall, men det kommer att ske civila dödsfall, för det är så krigföring i urbana områden fungerar, har talespersonen Peter Lerner sagt till amerikanska CNN.

Även Lerner har upprepat den israeliska uppmaningen till Gazabor att söka sig söderut för att det är säkrare där.

– Det kan orsakas oavsiktliga indirekta skador, inte av själva anfallet utan av dess konsekvenser, och det är just därför vi säger åt människor att förflytta sig söderut.

Mängder av kvarter har lagts i ruiner, framför allt i norra Gaza, under två veckors krig. Enligt en FN-uppskattning har minst 30 procent av all bebyggelse i området förstörts eller skadats.

Fler än 1 400 döda i Israel

Fler än 1 400 människor har dödats i Israel i kriget, varav den absoluta merparten civila som dödades i Hamas initiala terroranfall den 7 oktober.

Under de två veckor som har gått sedan dess har fler än 4 300 palestinier dödats och ett tiotusental skadats i israeliska anfall mot Gazaremsan, enligt palestinska uppgifter. Siffran har inte bekräftats av oberoende part.

Hamas tog i samband med den första attacken fler än 200 personer som gisslan. Merparten uppges vara vid liv och två amerikanska medborgare, en mamma och hennes tonårsdotter, släpptes fria på fredagen.