Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fängelse för snusutredare i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-09-15

Förre Olaf-Chefen Giovanni Kessler vid ett Sverigebesök 2012. Arkivbild.

Giovanni Kessler jagade korruption för EU:s räkning i antikorruptionsorganet Olaf. Nu döms han själv att skaka galler, för olaglig avlyssning under utredandet av EU-kommissionens mutskandal kring det svenska snuset för elva år sedan.

Italienaren Kessler dömdes på fredagen av en domstol i Bryssel till ett års fängelse, rapporterar tidningen L'Echo.

Kessler döms för att utan nödvändiga tillstånd ha bandat in ett telefonsamtal med en nära medarbetare till EU:s dåvarande hälsokommissionär John Dalli sommaren 2012.

– Ändamålen helgar inte medlen. Det finns regler som gäller för alla, såväl för vanliga medborgare som för chefen för Olaf, sade domaren enligt L'Echo när rättegången avslutades i juni.

John Dalli tvingades avgå från EU-kommissionen under hösten 2012 efter uppgifter om att den nära medarbetaren skulle ha erbjudit Swedish Match en öppning för snusförsäljning i hela EU – mot en ersättning på 60 miljoner euro.

Dalli, tidigare finans- och utrikesminister i hemlandet Malta, har hela tiden hävdat sin oskuld. En rättegång kring härvan pågår fortfarande på Malta, även om hans utpekade nära medarbetare avled i början av 2022.

Kessler var chef för Olaf mellan 2010 och 2017.