Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

S: Låt regionerna ta över missbrukarvården

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-07-25

Socialdemokraternas socialpolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli.

Socialdemokraterna vill att regionerna tar över hela ansvaret för vård av missbrukare.

– Samhällets svagaste faller i dag tragiskt nog mellan stolarna, säger partiets socialpolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli.

En statlig utredning har föreslagit att all behandling av skadligt bruk och beroende ska vara ett ansvar för regionernas hälso- och sjukvård.

I dag ansvarar kommunerna för missbrukarvården, regionerna för den psykiatriska vården och statens institutionsstyrelse för tvångsvården.

För de som har ett skadligt missbruk och samtidig lider av andra psykiatriska sjukdomar behövs en samordning, enligt Lundh Sammeli. Omkring 250 000 personer i Sverige bedöms ha ett skadligt missbruk, samtidigt som de har andra psykiatriska diagnoser.

– Väldigt många hamnar mittemellan. Man är för sjuk för att få missbruksbehandling och man har ett aktivt missbruk så man får inte den vård man behöver, säger Lundh Sammeli.

Socialdemokraterna ställer sig nu bakom utredningens förslag på en sådan vårdreform. Lundh Sammeli tror att det finns ett brett stöd i riksdagen och förväntar sig att regeringen tar ett första steg under kommande riksdagsår.

Han räknar med att genomförandet av en sådan reform kommer att dröja in i nästa mandatperiod att genomföra.

Regeringen har ännu inte tagit ställning till utredningens förslag och håller på att bereda frågan.

Enligt Lundh Sammeli skulle en sådan vårdreform innebära att mer resurser behöver tillföras till missbrukarvården. Han tror dock inte fler än i dag skulle tvångsvårdas.