Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Liberalerna vill införa euron senast 2022

TT

Publicerad 2018-03-05

Liberalernas ledare Jan Björklund vill införa euron i Sverige senast 2022. Arkivbild.

Sverige bör omedelbart gå med i EU:s bankunion och införa euron senast 2022, anser Liberalerna.

– Vi måste bestämma oss för om vi vill vara med eller reduceras till en stödmedlem på läktaren, säger partiledaren Jan Björklund.

Den nya regeringen i Tyskland och landets nära samarbete med Frankrike innebär att EU-samarbetet nu kommer att växla upp och ta fart, enligt Björklund.

– Frågan är då om vi vill vara med på den resan eller sitta på läktaren. Vi anser att vi ska vara med, vilket vi är ganska ensamma om i Sverige.

Enligt Björklund blåser det en ängslig vind av inåtvänd nationalism över världen.

– Mot det vill vi ställa en vision av Europa som samarbetar mer, inte mindre.

Fem förslag

Liberalerna presenterar därför sin EU-agenda med fem punkter:

1. Sverige ska införa euron senast 2022.

2. Sverige ska omedelbart gå med i bankunionen.

3. Sverige ska ingå i den europeiska åklagarmyndigheten och EU ska inrätta ett europeiskt FBI.

4. Ja till en europeisk koldioxidskatt.

5. Investera mer EU-resurser, främst i forskning, utveckling och infrastruktur.

Hamnar utanför

I SCB:s senaste mätning i november 2017 var det 17,9 procent av svenskarna som vill införa euron. 69,9 procent säger nej. Krisen som uppstod under finanskrisen har uppenbarligen avskräckt många svenskar.

– När euron skapades så var den behäftad med ett antal svagheter som brutalt blottades under finanskrisen. Nu har man genomfört mycket stora och omfattande reformer för att komma tillrätta med det, en europluspakt, finanspakt och bankunion som syftar till att medlemsländerna måste sköta sina egna ekonomier, säger Björklund.

– 75 procent av Sveriges export sker till Europa. Det är väldigt avgörande för Sverige att vara en integrerad del av det europeiska ekonomiska samarbetet. Mycket av den politiska makten kommer nu att flyttas in i eurozonen, och det beror på att Tyskland och Frankrike vill förlägga mycket av EU:s fördjupning på detta område. De som står utanför euron riskerar att hamnar mer och mer i utanförskap, säger Jan Björklund.

Följ ämnen i artikeln