Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kvinna döms för att ha våldtagit 14-åring

Publicerad 2016-09-27

En 39-årig kvinna döms till två års fängelse för att ha haft samlag med en 14-årig pojke i Jönköping.

Tingsrätten bedömer brottet som våldtäkt mot barn.

En av nämndemännen reserverade sig mot brottsrubriceringen.

Kvinnan och pojken fick kontakt med varandra via en sajt på nätet.

Pojken spelade in händelsen på sin mobiltelefon med ljud, enligt tingsrätten, och polisanmälde det hela samma dag. Brottet ägde rum i maj 2016.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att brottet inte ska bedömas som "mindre allvarligt". Skälen till det uppges vara den stora åldersskillnaden mellan kvinnan och pojken, samt att det inte varit fråga om en ömsesidig kärleksrelation, utan mer en flyktig sexuell förbindelse.

Den 39-åriga kvinnan döms för våldtäkt mot barn till minimistraffet, två års fängelse. Hon ska betala 115 000 kronor i skadestånd till pojken. Av beloppet utgör 100 000 kronor kränkning medan resten är ersättning för sveda och värk.

Kvinnan har erkänt det brott hon döms för.

Frikänns på två punkter

Hon frikänns på två åtalspunkter mot samma pojke – dels sexuellt övergrepp mot barn, dels ett fall av våldtäkt mot barn. I polisförhören erkände kvinnan de brotten men vid rättegången tog hon tillbaka sitt erkännande och förnekade dem. Pojken har inte berättat något om dessa händelser, enligt tingsrätten.

En av rättens ledamöter är skiljaktig när det gäller brottsrubriceringen.

Nämndemannen i fråga anser att brottet ska bedömas som mindre allvarligt och istället rubriceras som sexuellt utnyttjande av barn. Bland annat anser nämndemannen det bevisat att pojken har utsatt kvinnan för påtryckning och utnyttjat henne på så sätt att han spelat in händelsen.

Följ ämnen i artikeln