Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Merkel får räkna med kritikstorm

Angela Merkel.

Böjde hon sig för president Erdogans vilja eller följde hon bara lagen?

Oavsett vilket får förbundskansler Angela Merkel räkna med en kritikstorm på hemmaplan.

Det är möjligt att hon kände sig tvungen att följa paragraf 103 i den tyska strafflagen som säger att den som förolämpar en utländsk statschef ska åtalas.

Men det kommer att uppfattas som att Merkel böjde sig för den arge turkiske presidenten som kände sig personligen förolämpad av den tyske komikern Jan Boehmermanns satir.

Skälet till att Merkel gör det är att hon är rädd för att Turkiet annars ska backa ur det flyktingavtal som nyligen träffades med EU. Avtalet innebär att EU betalar Turkiet för att stoppa flyktingströmmen till Europa.

Avtalet är helt avgörande för Merkels strategi att försöka få övriga EU-länder att gå med på en gemensam fördelning av de flyktingar som kommit och kommer till Europa. Blir det inte stopp på den akuta flyktingströmmen är risken uppenbar att oenigheten mellan EU-länderna blir så stor att principen om den fria rörligheten till slut måste överges. Då är även den gemensamma valutan, euron, i fara. Då skulle hela Merkels politiska gärning fläckas för evigt.

Anstår inte demokrati

Så kanske tycker hon det är ett litet pris att betala att göra som Erdogan vill. Förmodligen hoppas hon att den tyske komikern om han befinns skyldig ska klara sig undan med ett bötesstraff och inte de 3-5 år i fängelse som han enligt lagen också kan få.

Lagen om förolämpning av utländska statschefer är en kvarleva från svunna tider. Knappast en lag som anstår en demokratisk nation att ha. Merkel säger också att lagen kommer att avskaffas senast 2018. Men det gör det på ett sätt ännu märkligare att hon ändå tillåter ett åtal.

Extra jobbigt för Merkel är att den tyska regeringen inte var enig i sitt beslut. Socialdemokraterna ville inte tillåta saken att gå vidare till åtal. Det innebär att Merkel personligen får betala den politiska kostnaden för att ge vika för Erdogan.

Satiren var visserligen av det grövre slaget. Att kalla en statschef för "getknullare" är att gå långt även i en demokrati. Men till saken hör att Erdogan har en lång historia av att vara lite av prinsessan på ärten.

Journalister hotas

Sedan han blev president för två år sedan har 1 845 utredningar inletts i Turkiet där individer påstås ha förolämpat presidenten. I många fall rör det sig om journalister som kritiserat Erdogan eller påtalat brister i sin fullt legitima yrkesutövning. Nu hotas de av långa fängelsestraff.

Allt för att presidenten är snarstucken och efter sina första tio år vid makten utvecklats i en alltmer auktoritär riktning.

Man kan fråga sig om en ansedd ledare som Merkel verkligen ska böja sig för sådana fasoner.

Följ ämnen i artikeln