Ryssland har övat på att inta Gotland

Publicerad 2015-06-25

Ryssland har övat på att inta Åland och Gotland.

Om planerna blir verklighet skulle Sveriges säkerhetspolitiska läge försämras.

– Ryssland respekterar inte länderna runtomkring, säger Johan Eellend vid FOI.

Runt 33 000 soldater ska i mars ha övat på att inta Gotland, Åland, Bornholm samt norra delen av Norge, framgår det av en rapport från den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (Cepa). Rapporten handlar om säkerhetsläget i Norden, Baltikum och Polen och är skriven av säkerhetsexperten Edward Lucas som har östra Europa som specialområde.

– Det är en väldigt bra och solid rapport. Uppgifterna är inte nya men Edward Lucas lyfter fram dem på ett nytt sätt, säger Johan Eellend, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

”Östersjöregionen för splittrad”

Att Ryssland genomfört övningar mot Gotland och Åland är känt av väst sedan tidigare. Däremot visar rapporten på splittringen som finns i Östersjöområdet.

– Det Edward Lucas vill få fram är att Östersjöregionen är tillräckligt stark att kunna försvara sig själv, men för splittrad för att kunna samarbeta. Tillsammans har de skandinaviska länderna, de baltiska staterna och Polen en gemensam BNP som är större än Ryssland. Men de måste kunna samarbeta för att uppnå ett försvar. Lucas lyfter också fram att USA har en roll att spela här.

Åland saknar försvar

Ryssland har ett intresse av att förhindra Natos möjligheter att försvara Baltikum. Därför är Gotland och Åland intressanta, enligt Johan Eellend.

– Den som har starka militära förband på Åland och Gotland kan allvarligt försvåra för Nato, till exempel genom starka luftvärn som kan se till att andra fartyg inte kan röra sig i Östersjöområdet. Bornholm är mindre attraktivt eftersom Danmark är ett Natoland.

I rapporten skriver Edward Lucas bland annat att "det är möjligt men osannolikt att Ryssland verkligen planerar ett fullskaligt militärt anfall mot de baltiska staterna samt de nordiska grannarna och Polen. Detta skulle endast vara möjligt om Ryssland drog tillbaka sina trupper runt Ukraina eftersom man inte har resurser till att föra två krig samtidigt".

– I dagsläget tror jag att de är för upptagna med Ukraina. Däremot kan Ryssland uppnå det i en framtid om de vill. Landet har resurser för det. Åland är ju demilitariserat så där finns ju inget försvar, säger Johan Eellend.

Vad skulle det innebära för Sverige?

– Skulle Ryssland kontrollera Gotland så skulle det vara ett angrepp på Sverige och vår säkerhetspolitiska situation skulle försämras. Bara att Ryssland tänker i de här banorna visar att man inte respekterar länderna runtomkring.

Aftonbladet har sökt Försvarsmakten för en kommentar men de avböjer med hänvisning till att de inte kommenterar andra länders förehavanden.

Följ ämnen i artikeln