Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

"Vi sa farväl i det iskalla vattnet"

Publicerad 2015-05-04

Familj nära dö i vattenskoterolycka

UPPSALA. Mamman och pappan skrek farväl till varandra i det iskalla vattnet.

En olycka med vattenskoter var nära att bli tvåbarnsfamiljens död.

– Jag tog mig upp på land med mina sista krafter, berättar pappan Ali Saleh, 32.

Torsdagen den 23 april skulle familjen göra en kort utflykt med vattenskoter på insjön nära där de bor, söder om Uppsala.

– Vi var ute en liten sväng dagen innan, då var det 14-15 grader varmt, säger Ali Saleh, som nu kan berätta lugnt om händelsen.

Föräldrarna och barnen Jasmine, 4, och Jason, 1,5 var en bit ut på sjön när de kände hur vinden ökade. De bestämde sig för att vända hemåt. Då välte vattenskotern.

Barnen låg orörliga

Alla utom Ali hade flytväst - han tog av den i sista stund för att den kändes för liten. Han höll tag i sonen, medan mamman kämpade en bit bort i vattnet med dottern. Flera gånger försökte Ali vända skotern rätt, men den välte igen och igen.

– Till slut orkade jag bara inte längre, jag gav upp. Jason slutade gråta och låg helt orörlig. Jag trodde att vi skulle förlora dem, att de var döda. Jag och min fru ropade att vi älskade varandra, vi trodde det var slut med oss.

Ali beskriver hur kylan fick kroppen att rycka okontrollerat, samtidigt som han kände hur han domnade bort en stund.

– Men plötsligt vaknade jag till av att jag fick en smäll av vattenskotern i ryggen. Vi hade flutit nära land, och jag fick en adrenalinkick. Barnen fick mig att känna överlevnadsinstinkten igen.

Skakande och gråtande, med sina sista krafter, drog han upp Jason på land. Jenny lyckades få med sig Jasmine upp. Ali har diffusa minnesbilder, men minns hur han sprang genom träden och förgäves försökte hitta hjälp i ett stugområde. Han minns att han var väldigt förvirrad och ville springa efter hjälp, men samtidigt inte lämna de andra.

Kraftigt nedkylda

Då kom ett par på promenad, som ringde och larmade. Enligt Sjöfartsverket kom samtalet 12.42. En räddningsinsats - även med helikopter - sattes in. Vid halv två var Jenny och barnen på väg i ambulans, alla kraftigt nedkylda. Jennys kroppstemperatur var under 32 grader.

I dag är alla nästan återställda. Jason är hemma och leker obekymrat. Jenny och Jasmine är på ännu ett återbesök hos läkaren. Dottern har fortfarande vatten i lungorna.

– Nu är jag bara så överlycklig att alla klarade sig, säger Ali. Det betyder allt. Vi mår lite olika efter det här, och vi sover alla fyra i samma säng.