Pingstvännen Tobias hoppas på Bolsonaro: ”Bästa för Brasilien”
Brasilianska pingstkyrkans stödjer Bolsonaro – trots hans åsikter om dödsstraff och kvinnor.
Svenske missionären Tobias menar att motståndaren, vänsterns Haddad vill ge sexundervisning till små barn:
– Vi behöver en radikal förändring.
Med 40 miljoner anhängare är brasilianska pingstkyrkan världens största. Sedan flera pingstledare gått ut med stöd för Jair Bolsonaro har den även blivit en maktfaktor i presidentvalet.
Bolsonaros kristna värderingar är det viktigaste för svenske pingstmissionären Tobias Tahvanainen, 42, från Nynäshamn, sedan ett par år boende i Maceió Alagoas:
– Brasilien är ett mycket korrupt land, många politiker har i årtionden skott sig på fattiga människor. Politiker tjänar miljoner i månaden. Bolsonaro är kristen och vill att saker ska gå rätt till, säger han.
Jag når honom via Facebook där han livepredikar och delar inlägg om böner för ”Guds presidentkandidat”. Han och hans brasilianska fru är medlemmar i Assembleia de Deus, landets största pingstkyrka och delar varje vecka ut soppa till hundratals utsatta i kåkstaden vid floden.
Men det är svårt att få folk att donera pengar till deras mission. Alla är ju mer eller mindre fattiga.
Bolsonaros motståndare i valet, vänsterns Haddad, syns på bildekaler tillsammans med ex-presidenten Lula, nu i fängelse efter en omstridd korruptionsdom.
– Dessutom vill Haddad ta bort kristendomsundervisning i skolan, och införa gay kit där barn ska lära sig om den homosexuella livsstilen, samt dela ut kondomer till barnen och lära dem hur ett samlag går till. Vi kristna anser inte att detta är skolans uppgift. Låt barn vara barn! säger Tobias.
När jag påpekar att det är en av valets alla ”fake news” att det skulle delats ut homopaket i skolorna, säger han att den informationen i så fall inte kommit ut.
Jag frågar hur Bolsonaros extrema åsikter om vapen och dödsstraff, hatiska uttalanden om kvinnor och homosexuella stämmer överens med kristen tro.
Det är så mycket fusk och snack
– Jag är inte för dödsstraff. Men jag blir förvånad nu när jag pratar med dig, för de där sakerna är ingenting jag har hört om, på tv, någonstans. Det är så mycket fusk och snack, man vet inte vad man ska tro, säger Tobias.
Många brasilianska pingstvänner har kampanjat för Bolsonaro och delat ut flygblad vid söndagsgudtjänsterna. På det viset har kyrkorna fungerat som propagandamaskiner. Många fattiga som i praktiken är analfabeter kan varken läsa eller källgranska, menar Kajsa Norell, journalist på Sveriges Radio och författare till boken ”Halleluja Brasilien” som handlar om landets pingströrelse.
– Den största anledningen till att många pingstvänner väljer Bolsonaro är att deras pastorer tagit ställning för honom. Pastorerna säger att arbetarpartiet PT är kommunister som vill förbjuda familjen och göra deras barn till bögar, säger hon.
Den brasilianska pingstkyrkan grundades av två svenska missionärer i början på 1900-talet.
Men idag skulle svenska pingstvänner aldrig uttrycka sig så hårt och hatiskt som vissa brasilianska kyrkoledare, menar Kajsa Norell.
Hon tar Silas Malafaia som exempel, en kändispastor som åker privatjet och har ett medieimperium med tv-kanal och radio. När han sa att hbtq-personer borde få smaka på käppen och klubban väckte det stor uppmärksamhet. Efteråt förklarade han att det menades bildligt, men uttalandet går i linje med Bolsonaros homofobi.
Den svenska pingstkyrkan vill inte ta ställning vare sig för eller emot någon av presidentkandidaterna i Brasilien.
– Pingströrelsen har ingen uppfattning om brasiliansk inrikespolitik. Vi har inget arbete eller engagemang i Brasilien idag, säger Marcus Jonsson, kommunikationschef för Pingst.
Men det finns likheter mellan hur pingstväckelsen växte fram bland kvinnor, missbrukare och svaga på Lewi Pethrus tid, och hur den sprids i samma grupper nu i Brasilien – bland färgade, fattiga kvinnor. Många konverterar, även Bolsonaro, till frikyrkorna från katolicismen.
Pingstyrkan och den protestantiska pliktmoralen erbjuder en rak, tydlig och enkel väg till ett värdigt liv, menar Kajsa Norell.
Hoppet om ett bättre liv är en annan förklaring till varför pingstvännerna väljer Bolsonaro.
– Det är de mest utsatta som drabbas hårdast av våldet i favelorna som exploderat de senaste åren. Då kan det vara lockande med hårdare tag mot kriminella. Bolsonaro har ju menat att polis som dödar är något bra, säger hon.
Enligt svenske pingstvännen Tobias funderar de fattiga han träffar inte så mycket på politiska frågor som dödsstraff.
Döden är nämligen ständigt närvarande i deras liv ändå. Det hålls ofta begravningar i deras pingstkyrka.
– Massor barn bor på gatorna, fattiga i kåkstäder där droger, vapen och prostitution flödar. Folk mördas dagligen här. Vi behöver en radikal förändring i samhället, säger Tobias Tahvanainen.