Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polis åtalas – våldtog flicka

Uppdaterad 2011-12-01 | Publicerad 2011-09-15

53-åringen misstänks ha drogat 16-åringen. Nekar till alla anklagelser

Den 53-årige polismannen utgav sig för att vara fotomodell och hjälpte tonårsflickan att rymma från behandlingshemmet.

Sedan drogade och våldtog han henne, enligt åtalet.

– Han sa ingenting, han bara kollade på mig och gjorde det, säger flickan i förhör.

Hans alias var ”Lena Lena”, en framgångsrik fotomodell från New York. Under förra sommaren fick polismannen kontakt med den 16-åriga flickan på en dejtingsajt. I förhör erkänner den 53-årige polismannen att han betalade flickans tågbiljett från behandlingshemmet i södra Sverige till Stockholm. Enligt åklagaren krävde han i gengäld att hon skulle ha sex med andra kvinnor i hans hem – något som enligt mannen skedde helt frivilligt.

Bjöd på kokain

Mannen bjöd, enligt åtalet, 16-åringen och flera andra ungdomar på alkohol och droger, framför allt kokain och cannabis. Vid minst ett tillfälle ska han ha våldtagit den 16-åriga flickan som då ”befann sig i ett hjälplöst tillstånd”.

– Det är anmärkningsvärt att en myndighetsperson hjälper en missbrukare att avvika från ett behandlingshem och sedan utnyttjar henne på det här sättet. Det är utomordentligt ovanligt, säger åklagare Kay Engfeldt.

Under sensommaren och hösten tillbringade flickan mer och mer tid hos polismannen. I åtalet berättar flickan att han gav henne pengar till droger, som de sedan tog tillsammans.

– Men jag vet inte var han fick drogerna ifrån. Han sa att han jobbade som advokat på utrikesdepartementet, säger 16-åringen i förhör.

Den åtalade 53-åringen ingick i början av 80-talet i den ökända Basebolligan som misstänktes ta lagen i egna händer för att ”rensa upp på gatorna”.

”Utsatt för komplott”

Polismannen, som arbetat i yttre tjänst i Stockholmsområdet, greps av sina kollegor redan i maj, men släpptes senare eftersom utredningen drog ut på tiden. Han nekar till alla anklagelser.

– Han anser att han blivit utsatt för en komplott, säger Kay Engfeldt.

Ett tiotal vittnen styrker, enligt åklagaren, kvinnans berättelse. Polisen har också lyckats spåra sms-trafik mellan 53-åringen och flickan.

Förutom våldtäkt åtalas polismannen även för narkotikabrott, vapenbrott, köp av sexuell handling av barn och köp av sexuell tjänst.

53-åringen riskerar upp till sex års fängelse.