Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Han är den syriska gay-bloggerskan

Uppdaterad 2011-06-14 | Publicerad 2011-06-13

Nu har den verkliga författaren bakom ”A gay girl in Damascus” avslöjats.

Bakom namnet Amina Arraf döljer sig en amerikansk man.

En brittisk kvinna kände igen sig själv på bilden som ska föreställa Amina.

Amina Arraf har i sin blogg öppet kritiserat den syriska regimen. Hennes läggning, som öppet homosexuell, gjorde henne extra utsatt eftersom homosexualitet är förbjuden i Syrien. Därför växte oron snabbt när en person som påstod sig vara Aminas kusin i tisdags skrev att Amina hade blivit kidnappad. Tusentals människor har engagerat sig i Aminas öde. Och frågorna blev bara fler.

Inte Amina på bilden

Redan förra veckan trädde brittiska Jelena Lecic fram och hävdade att bilden på Amina i själva verket var en bild av henne. Avslöjande väckte frågor om Amina verkligen fanns, ingen hade ens mött henne. Och nu kommer sanningen fram. Författaren bakom bloggen ”A gay girl in Damascus” är i själva verket en 40-årig amerikansk man. Tom MacMaster har hittat på den halvamerikanska och halvsyriska lesbiska kvinnan Amina Arraf.

”All fakta är verklig”

– Trots att berättarrösten är påhittad så är all fakta på den här bloggen verklig, och inte missvisande i relation till verkligheten. Jag tror mig inte ha skadat någon – jag känner att jag har skapat en viktig röst för de problem som engagerar mig starkt, skriver Tom MacMaster i ett inlägg på bloggen.

Avslöjandet att Amina i själva verket är påhittad har väckt starka reaktioner bland de läsare som har engagerat sig i Aminas historia, och i vissa fall också blivit vänner med henne, och trodde att de kände henne.

– Det är verkligen det som sårar mig mest och som gör mig mest arg. Han verkar verkligen tro att han inte har skadat någon, säger Elizabeth Tsurkov, bloggare och nätaktivist från Israel till TT.

Belyste problemen

Tom MacMaster menar dock att han bara har belyst problemen i Syrien; och gjort de tillgängliga för en bredare publik än de annars skulle nå ut till.

– Händelserna skapas av de människor som lever i det här varje dag. Jag har bara försökt belysa dem för en publik i väst, skriver han.