Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Jobbig start för Juholt

Publicerad 2011-04-05

Rekordlågt förtroende för den nye S-ledaren

Håkan Juholt inleder sin partiledarkarriär i motvind.

Bara en fjärdedel av svenska folket har stort eller mycket stort förtroende för honom enligt Aftonbladet/Sifo.

Det är den sämsta siffran hittills för en S-ledare.

tungt nu Håkan Juholt (S) får den sämsta förtroendesiffran för en S-ledare – någonsin.

Håkan Juholt valdes till Socialdemokraternas nionde ordförande förra fredagen. Han valdes, för att uttrycka sig milt, inte i medvind.

Bara en fjärdedel, 24 procent, av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Juholt. Det är den sämsta noteringen hittills för en S-ledare sedan mätningarna inleddes 1995.

Gjorde fiasko

De tidigare bottenrekorden står Mona Sahlin och Göran Persson för. Bara 27 procent av väljarna hade stort

eller mycket stort förtroende för Persson efter fiaskot i Sydafrika 1999. Sahlin tangerade den låga siffran i december förra året, en månad efter hon avslöjat att hon skulle avgå.

Ingen tröst

Väljarna brukar värdera nya partiledare lägre än de som suttit några år. Men inte ens där har Juholt någon tröst att hämta.

I den första mätningen efter Sahlin valts till partiledare 2007 hade 41 procent stort eller mycket stort förtroende för henne. Motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt 2003, när han var ny, var 31 procent.

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt är fortfarande skyhögt.

Sju av tio väljare har stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är nära tre gånger högre än konkurrenten Juholts siffra.

Hela 96 procent av Moderaternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Det är närmast nordkoreanska siffror.

Förtroendet för M-ledaren följer en social trappa. I gruppen arbetare har 61 procent stort eller mycket stort förtroende för moderatledaren. Bland tjänstemännen är det 80 procent. Och bland företagarna 90 procent.

Män har betydligt större förtroende för Reinfeldt än kvinnor. Han har under hela sin partiledarkarriär har haft svårare att nå kvinnor. Men lägst är förtroendet bland ungdomar, en grupp som nästan alla partiledare har problem med.

Förtroendet för alla partiledare utom Lars Ohly (V) och Jimmie Åkesson (SD) är klart sämre bland väljare under 30 år än bland dem som är äldre.

Miljöpartiets avgående språkrör är den partiledare som svenska folket har näst högst förtroende för. Hon har nästan lika stark ställning bland de egna väljarna som Fredrik Reinfeldt.

Möjligen på grund av sitt kön tillhör Wetterstrand dem som kvinnor har betydligt högre förtroende för än män. Det gäller också Maud Olofsson (C) och Lars Ohly.

FP-ledaren kan vara nöjd. Förtroendet för honom har inte varit högre än det är nu.

Men i likhet med alla andra förändringar i den här mätningen är uppgången inte statistiskt säkerställd.

Mest tycks pensionärerna uppskatta Björklunds iver att förändra den svenska skolan. Där har hela 48 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

I mars firade Olofsson tioårsjubileum som partiledare. Centern gjorde ett dåligt val och Olofsson har förklarat det med att partiet satsat för mycket på alliansen och för lite på den egna profilen.

Sedan valet har dock fokuseringen på den egna politiken ökat.

Det har gett resultat – bland de egna väljarna. Andelen center

sympatisörer som har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren har ökat från 69 till 84 procent.

Trots profilfrågor som familjen och vården, särskild för de äldre, är KD-ledarens förtroende högre bland männen än bland kvinnorna. Högst förtroende har Hägglund dock bland de äldsta väljarna, de som gått

i pension.

Partireglerna gör att både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand måste sluta som språkrör vid MP-kongressen i maj. Han är en slitvarg i skuggan av stjärnan Wetterstrand. Det avspeglar sig i förtroendesiffrorna. Eriksson, som också är ordförande i Konstitutionsutskottet, distanseras av sin populära kvinnliga kollega.

Ledaren för Sveriges största parti ska inte ligga trea från slutet i en mätning av förtroendet för partiledarna.

Men Juholt ligger illa till, främst för att få känner till honom. Hela 44 procent vet inte vilket förtroende de har för den ny S-ledaren vilket tyder på att hans mediala genombrott ännu inte ägt rum.

En siffra som Juholt kan glädjas åt är att bara nio procent inte har någon förtroende alls för honom. Han väcker alltså inte antipati. Bland LO:s medlemmar och arbetslösa är förtroendet också högt, 31 procent respektive 44 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

De som är under 50 ställer sig dock tveksamma till Juholt. Där är förtroendet lägre än i hela befolkningen.

Bland de egna sympatisörerna är förtroendet också lågt. Bara 48 procent av S-väljarna har stort

eller mycket stort förtroende för Juholt. Det är mätningens klart lägsta siffra.

Ett flertal kritiker har redan krävt att Ohly avgår på partikongressen i januari nästa år.

Och för att uttrycka sig försiktigt har Ohly det motigt. Förtroendet bland de egna sympatisörerna har sjunkit kraftigt sedan förra mätningen, 17 procentenheter.

Drygt tre av tio saknar helt förtroende för vänsterledaren. Ljuspunkterna, sett ur Ohlys perspektiv, är de yngsta och kvinnorna. Men inte heller de gör

vågen.

I befolkningen som helhet är förtroendet för Åkesson mycket lågt. Sex av tio har inget förtroende alls för honom.

Men också förtroendet för honom följer ett socialt mönster. Bland väljare under 30 har 21 procent stort eller mycket stort förtroende för honom. Bland män under 30 år 27 procent. Bland arbetslösa 38 procent.

Skillnaderna mellan könen är allra störst när det gäller Jimmie Åkesson. Sex procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för honom, 17 procent av männen.