Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Klättrare dömda till fängelse i Iran

Publicerad 2011-08-20

De amerikanska klättrarna utforskade bergen i Irak när de plötsligt greps – de hade olovligen passerat gränsen till Iran.

Männen hävdar att det skedde av misstag.

I dag dömdes de till åtta års fängelse för spionage.

Det var i juli 2009 som Josh Fattal, Shane Bauer och hans fästmö Sarah Shourd greps vid den iranska gränsen mot Irak. Iran anklagade de tre klättrarna för att olovligen ha korsat gränsen till landet, men amerikanerna hävdar att de har passerat gränsen omedvetet.

Frigavs mot borgen

Shane Bauer arbetade fram till gripandet som en frilansjournalist i Damaskus, Syrien, medan hans fästmö var lärare i engelska. Det var när Josh Fattal besökte paret som trion begav sig till norra Irak för att klättra.

De två männen har suttit häktade sedan händelsen. Sarah Shourd insjuknade i häktet och släpptes i september förra året. Hon återvände till USA och har trots krav från Iran inte återvänt inför rättegången. Hennes fall är fortfarande öppet enligt iranska medier.

Bauer och Fattal, båda 29 år gamla, dömdes i dag mot sitt nekande till åtta års fängelse för spionage och för att olovligen ha passerat gränsen.

"Hård dom"

Klättrarna har 20 dagar på sig att överklaga domen. Deras advokat Masoud Shafiei säger till nyhetsbyrån AP att han inte underrättats om utslaget.

Victoria Nuland, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet upprepade USA:s vädjan om att släppa bergsklättrarna.

– Det är dags att låta dem återförenas med sina familjer.

Enligt nyhetsbyrån AP kan de långa straffen bidra till ökad spänning mellan USA och Iran inför mötet i FN:s generalförsamling i september.