SMS-lån utnyttjas av bedragare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-04

Räkningen skickas till lurade privatpersoner

Du kan ha ett kontantkort registrerat på dig utan att veta om det.

Och någon annan kan ta snabba SMS-lån för tusentals kronor – i ditt namn.

Enligt polisen ökar den här typen av bedrägerier kraftigt.

När man köper ett kontantkort till en mobiltelefon är det inte kopplat till någon viss person. Och det är enkelt att registrera kortet i någon annans namn.

Lika enkelt som det är att få snabba lån från de låneföretag som gjort människors behov av snabba pengar till sin affärsidé.

Det här utnyttjas enligt tidningen Computer Sweden av bedragare som via falskt registrerade kontantkort ansöker om lån för tusentals kronor. Räkningen hamnar hemma hos en helt ovetande person.

”Sker dagligen”

– Det sker dagligen. Vi har sett en explosion under den senaste veckan, säger Stig Sandgren vid citypolisen i Stockholm till tidningen.

Enligt honom sker de snabba lånen alltför snabbt och därmed är det möjligt för bedragarna att lyckas.

– Dra ned på tempot och låt det ta några dagar, säger han.

Samtidigt hoppas polisen att bedragarna ska kunna sättas dit eftersom det går att upptäcka de konton som pengarna från låneföretagen förts över till.

Medveten om problemet

Computer Sweden har talat med låneföretaget Weblån. Företagets vd Markus Keife är medveten om problemet.

– Vi handlägger det via de vanliga rutinerna. Vi ser över vad som har brustit och ser om vi kan göra någonting ytterligare från vår sida.

Exakt hur rutinerna ser ut vill han inte gå in på. Enligt Computer Sweden garanterar företaget att den som råkar ut för bedragarna inte ska lida ekonomiskt.

Johanna Melén