Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han studerade Utøya i detalj

Publicerad 2011-11-19

Breivik tillbaka vid hamnen på Utøya, där han vallades av poliserna.

Inför massmordet på Utøya studerade terroristen Anders Behring Breivik ön i detalj.

Han övervägde att ta bort flyktbåtar och försäkrade sig om att offren inte hade något gömställe till hands.

– Detta måste få uppenbara konsekvenser för straffet, säger målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen till norska tidningen VG.

Terroristen och massmördaren lade ner mycket tid på att förbereda sig inför terrordådet. Det avslöjar 32-åringen i polisförhör som norska tidningen VG tagit del av.

Gömställen

Breivik lärde sig allt om färjan Thorbjörn, som går mellan fastlandet och ön. Han kontrollerade också avståndet till och från Utøya, för att uppskatta hur många som skulle kunna tänkas simma över. I förhören uppger Breivik att en stor del av strategin var att avståndet var så pass långt, rapporterar VG.

Breivik ville också försäkra sig om att det inte fanns några gömställen, som exempelvis en grotta där ungdomarna kunde gömma sig. Eftersom han skulle vara tungt beväpnad var han rädd att de skulle hinna springa ifrån honom.

Men Breivik var aldrig på plats på Utøya före 22 juli. I stället granskade han ön med hjälp av satellitbilder.

”Uppenbara konsekvenser”

En annan central del var hur han skulle förhindra polisen att ta sig till ön. Men han ville inte gå så långt som att avrätta besättningen på färjan Thorbjörn.

– Det kan tänkas att de hade anknytning till Arbeiderpartiet, men man kan inte avrätta folk utifrån ett antagande, säger Breivik till den norska polisen enligt VG.

Målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen anser att Behring Breivik visat ett extremt uppsåt.

– Detta måste få uppenbara konsekvenser för straffet när han ska upp i rätten, säger hon till norska VG.