Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Öppen strid om LO-tronen - för första gången

Publicerad 2012-03-30

ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals vice ordförande Tobias Baudin.

Både Socialdemokraterna och facket har en historia av slutna valprocesser.

Men för första gången pågår nu en öppen strid om vem som ska ta över som LO-ordförande.

Processen hyllas av de flesta, men oro finns också för att det kan skapa splittring i den fackliga rörelsen.

När LO håller kongress 25-28 maj ska en ny ordförande efter avgående Wanja Lundby-Wedin väljas. Socialdemokraterna – arbetarrörelsens politiska ben – har de senaste åren fått massiv kritik för avsaknaden av öppenhet när de har valt sina nya ledare. Mest spott och spe fick processen kring hur Håkan Juholt valdes 2011. Valberedningens arbete, som leddes av Berit Andnor och Göran Johansson, sågades av många.

Besked i april

Sedan dess har flera politiska partier, framför allt Centerpartiet och Vänsterpartiet, genomfört öppna valprocessor där kandidater rest runt i landet och presenterat sina kandidaturer. Och nu har öppenheten nått även till LO. Just nu håller organisationens valberedning på att ta fram sin kandidat till ny ordförande. Deras besked ska komma i slutet av april.

Det har inte fattas några beslut centralt om att valprocessen skulle vara öppen än förut, men redan förra året började de olika LO-förbunden att lansera de kandidater de vill se på toppen. Det innebär att LO nu genomgår en öppen valprocess, utan att man planerat det.

Öppen kamp

Just nu pågår en öppen kamp mellan de fyra kandidater som nominerats att ta över efter Lundby-Wedin. Striden står framför allt mellan två av dem, som har överlägset störst stöd bland de 14 LO-förbunden. En av dem är ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som lanserades av IF Metall och har stöd av flera andra förbund. Mot honom står Kommunals vice ordförande Tobias Baudin, som backas upp av sitt eget förbund och hittills har stöd av flest ombud på LO-kongressen, där man röstar om vem som ska ta över.

Liknar personvalsprocess

Båda kandidaterna reser just nu runt i Sverige.

– Det här liknar en personvalsprocess, vilket är första gången i LO:s historia. Det funkar bra, vi har hållit på sedan första veckan i december då det blev känt att det fanns var mer än en kandidat, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Enligt honom överväger fördelarna med den öppna processen.

– Vi har aldrig provat detta i arbetarrörelsen, men det här är mer öppet och demokratisk. Jag tror även socialdemokratin kommer att ha öppnare processer när de ska välja ledare i framtiden, även om det finns stora skillnader på organisationerna, säger han.

”Ingen valkampanj”

Tobias Baudin vill inte kalla processen för en valkampanj.

– Nej, jag reser väldigt mycket i mitt uppdrag som vice förbundsordförande i Kommunal. Men jag har sagt att om någon vill att jag ska komma och berätta hur jag ser på fackföreningsrörelsens framtid, så tackar jag inte nej.

Baudin skrev i dag en debattartikel på DN Debatt där han berättar hur han vill att LO ska utvecklas i framtiden, för att motverka den negativa trenden man haft de senaste åren. Totalt har LO:s förbund tappat närmare en halv miljon medlemmar det senaste årtioendet.

– Det är viktigt att de som ska välja nästa ordförande vet vad jag står för, därför skrev jag på DN Debatt. Men samtidigt är det viktigt för mig att lyssna på vad fackliga förtroendevalda och medlemmar säger när jag är ute i landet, säger han.

”Riskerar skada LO”

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns det också en oro inom LO för vad en öppen process kan leda till. Även om Tobias Baudin hittills har stöd av flest ombud på kongressen så är det jämnt mellan honom och Thorwaldsson.

– Det är en sak att vinna en fajt på en kongress, men gör man det på ett sätt så att nästan hälften av förbunden är missnöjda så riskerar man att skada LO på lång sikt. Det finns de som tror att om IF Metall och Kommunal inte kommer överens så kommer de att blocka varandras kandidater. Det skulle kunna leda till att någon helt annan person väljs som ordförande än de som är nominerade, säger en LO-källa.

Förutom Baudin och Thorwaldsson har även Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg och riksdagsledamoten Helén Pettersson nominerats som kandidater att ta över som LO-ordförande.