Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

SVT-ankare i svåra smärtor

Publicerad 2012-06-08

Nyopererad för cancer

”klart jag blev rädd” SVT-ankaret Ann-Britt Ryd Pettersson talar ut om svåra cancer-beskedet

SVT:s nyhetsankare Ann-Britt Ryd Pettersson, 58, var utmattad på jobbet.

Till slut sökte hon vård – och beskedet blev: Cancer i magen.

– Det första jag tänkte var att det är tur att pojkarna är så stora, säger hon till Aftonbladet.

Som programledare för Go'morron, Aktuellt och Sportspegeln, redaktör för Rapport och utrikeskorrespondent tillhör Ann-Britt Ryd Pettersson en av veteranerna på Sveriges Television.

Tar tid och gör ont

Den 17 april opererades hon för en elakartad cancer i tunntarmen, och 1,2 decimeter av tarmen togs bort. Nu tar hon morfin mot smärtan.

– Det är en procedur som tar tid och gör ont. Man klämmer ihop tarmen med klampar. Men det är en fantastisk teknik.

Det var under förra sommaren som jobbet plötsligt blev övermäktigt. Efter stora händelser som Utøya kände hon att hon måste ta paus.

– Jag var väldigt trött och hade problem med magen. Efter varje gång jag ätit var jag svullen som om jag var i tionde månaden. Men jag tänkte att det kan ju uppstå sådana problem för kvinnor i min ålder.

Men då hon sökte vård på vårdcentralen visade sig sänkan och blodvärdena vara alarmerande. Hon lades in på sjukhus i Södertälje med lunginflammation.

"Den är malign"

Efter koloskopiundersökning på St Görans sjukhus i Stockholm i januari kom läkarbeskedet: "Du har en tumör på tunntarmen. Den är malign".

– Det första jag tänkte på var att vilken tur att pojkarna är så stora som de är. När man hör ordet cancer och malign tänker man "aj då". All sjukvårdspersonal var så otroligt duktig på att informera under hela proceduren, säger hon och fortsätter:

– Men klart jag blev rädd. Jag fick en sorts ångest förstås, särskilt på kvällarna när jag skulle sova.

Och så blev det en dipp när de hörde av sig från sjukhuset inför operationen och ville kolla om det fanns fler tumörer. Då tänkte jag rackarns, nu kanske det är fler. De hittade angripna lymfkörtlar som de kunde ta bort samtidigt som huvudtumören.

Stöttas av kollegor

Samtidigt har Ann-Britt Ryd Petterson hela tiden sett så positivt hon kunnat på situationen.

– Jag har försökt att se det goda i det hela tiden, som att operationen gått så bra och att tumören upptäcktes så tidigt.

På fredag ska hon få besked om hon behöver ytterligare efterbehandling med cellgifter eller inte.

– Men förhoppningsvis slipper jag det och jag tänker att det här ska jag klara. Jag siktar på att kunna börja jobba i juli igen.

Fortfarande får Ann-Britt Ryd Pettersson inte utföra vardagssysslor som att städa, eftersom hon inte får lyfta eller bära.

– Men jag börjar känna mig piggare och börjar följa med mer i vår värld igen: hänga med i vad som händer.

Hon upplever ett stort stöd från familjen, men också från kollegorna på SVT:

– De har varit jättegullliga, skickat sms, mejl och blommor och kommit och hälsat på. Jag har väldigt trevliga och solidariska kollegor som inte pratat om det utåt under den första tiden.

Vänner och släkt viktiga

Hon berättar också att hon fått en ny syn på tillvaron.

– Ja, det får man. Jag är ute mycket i trädgården och skogen och det är rena terapin att titta på fåglarna och tala om för maken var han ska plantera blommorna, haha. Det låter som en plattityd, men det här med att man ska fånga dagen stämmer. Att träffa folk som man bryr sig om. Ju äldre man blir desto viktigare blir det med rötter, släktingar och gamla vänner.