Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Magnus Lundberg inför rätta i dag

Publicerad 2012-06-11

I dag inleds rättegången mot Magnus Lundberg, 43.

Enligt åklagaren finns starka bevis för att han brände ner Harry Scheins villa.

– Jag har inte bränt ner något hus, säger Lundberg.

Aftonbladets Eric Tagesson rapporterar live från rättssalen från klockan nio.

Det har gått över tre månader sedan Magnus Lundberg, sambo med tv-personligheten Åsa Wihlbeck, greps och häktades, misstänkt för att den 24 februari ha tänt eld på framlidne Harry Scheins lyxvilla i Danderyd. En villa som Magnus Lundberg själv köpt och betalat handpenning för, men ännu inte fått tillträde till.

För två veckor sedan åtalades Magnus Lundberg och förundersökningen mot honom blev offentlig.

Kammaråklagare Eva Twengström har flera tunga bevis, men Magnus Lundberg nekar konsekvent till att ha något med branden att göra.

Gps:en. Polisen har återskapat färdinformation från gps:en i Magnus Lundbergs bil som visar att den befunnit sig vid villan mellan 02.00 och 04.05 natten då branden utbröt.

I förhören säger Magnus Lundberg att han inte kan förstå det.

– Jag vet att jag inte har varit där. Sen om min gps har varit där ... jag har inte varit där. Jag kan inte säga något annat.

– Tändvätskan. Polisens övervakningsbilder visar hur Magnus Lundberg köper nio flaskor tändvätska av samma slag som hittades på brottsplatsen. Inga sådana flaskor har hittats hemma hos honom.

Efter att först ha nekat till inköpet, ändrar han sig:

– Jag skulle bränna en brasa hemma på tomten.

Pulkan. På Biltema köpte Magnus Lundberg också en pulka som polisen tror han använde för att dra tändvätskan till huset. En likadan pulka hittades runt 80 meter från brottsplatsen.

Magnus Lundberg hävdar att han köpt pulkan till sin dotter, men ingen sådan pulka har hittats hos familjen.

– Den måste ju stå där ... säger han i förhöret.

Nyckeln. Polisen tror att mordbrännaren haft nyckel till huset. Och samma dag som huset besiktigades och Magnus Lundberg fick låna en husnyckel, kopierade han en nyckel hos en närliggande nyckelmakare.

– Mmm ... jaa, jag kanske gjorde en kopia av nyckeln det vet jag inte. Det är mitt hus, varför inte göra en nyckel. Det är ingen stor grej, säger han i förhören.

Färgburkarna. Några veckor före branden skrev någon ”Kapitalistsvin” med gul färg på villan i Danderyd. Kort dessförinnan köpte Magnus Lundberg färg av samma typ, som återfunnits i hans bostad.

Magnus Lundberg hävdar att han köpt färgen för att göra markeringar på ett modulhus han äger. Men hans gps placerar hans bil vid huset vid tiden för vandaliseringen.

– Jag förnekar, säger Magnus Lundberg när han konfronteras med bevisen.
 

Rättegången inleds i dag i Attunda tingsrätt. Den beräknas pågå i tre dagar.