Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Expert: Relationen till Ryssland kommer att försämras

Publicerad 2014-07-18

Den rimligaste förklaringen till MH17-kraschen är att proryska separatister har skjutit ned flygplanet.

– Det finns sådana vapensystem i separatistkontrollerade områden, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Stämmer de amerikanska anklagelserna?

– Utifrån den info som finns än så länge så finns visst fog för de anklagelserna. USA hävdar att man har underrättelsematerial som stödjer anklagelserna. Det är för närvarande den mest rimliga förklaringen.

Har de proryska separatisterna tillgång till den här sortens vapen?

– Det finns observationer av sådana vapensystem på plats i separatistkontrollerade områden, och uppgifter från USA att sådana vapen finns där. Men det oklart om kunskapen att använda dem finns. Man behöver utbildning och träning för att kunna sköta ett sådant här system. Vi vet att det finns ett tämligen stort antal ryska före detta officerare som åkt som frivilliga för att slåss på separatisternas sida. Det är möjligt att kunskapen finns bland dem.

Kommer någon ta på sig ansvaret?

– Nej, ingen tjänar på det. I det korta perspektivet är det svårt att se att någon skulle gå vinnande ur att ta på sig ansvaret.

Kraschområdet kontrolleras av proryska rebeller, vad betyder det för utredningen?

– I och med att ingen stat kan garantera säkerheten så blir det svårare för en haveriutredning att arbeta och nå området. Haveriutredningen kommer behöva ta området i anspråk under en period. Den som då sitter på området har goda möjligheter att konsolidera sin makt och behålla det efteråt. Från separatisternas sida har man inget intresse av att släppa in Ukraina.

– Om det är så att separatisterna har något att dölja, och om man tror att det kommer sluta med att ansvaret läggs på dem, så har de intresse av att samarbeta så lite som möjligt.

Vad kommer hända nu?

– Under den närmaste tiden så kommer det ske en kamp i media om vem som ska bära ansvaret, för det kommer ta ett tag innan vi kan fastställa det. Oavsett vem som är ansvarig, om någon är ansvarig, så sätter olyckan världens blickar mot den här konflikten. I och med att så många medborgare från andra länder dog så har konflikten i Ukraina definitivt blivit internationell. Det kommer påverka utfallet.

Hur påverkas Rysslands relationer med omvärlden?

– Om Ryssland tillskrivs ansvaret så kommer den internationella pressen på Ryssland att upphöra med stödet till separatisterna att byggas på. Det kan bli ytterligare sanktioner om Ryssland inte visar väldigt mycket god vilja.

Från USA- och EU-håll har man redan tidigare påtalat att Ryssland inte har uppfyllt kraven och vidtagit konkreta åtgärder för att minska konflikten i Ukraina.

Vad kommer Ryssland göra?

– Man kommer att hävda att man inte är inblandad. Om pressen på Ryssland ökar så är det svårt att veta om Ryssland backar, slutar stödja separatisterna och drar tillbaka sina trupper eller om man upplever det som att man inte har något att förlora och faktiskt trappar upp konflikten för att kunna rädda det som räddas kan.

– Vi hade svårt att föreställa oss hur Ryssland skulle agera innan de annekterade Krimhalvön. Få i väst trodde då att de uppfattade hotet från Nato som så akut.