Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Förbryllande upptäckten: Radiosignaler – som kommer långt i från vår galax

Publicerad 2014-07-11

Världens största teleskop har upptäckt radiovågor – som tycks komma någonstans långt i från vår galax.

Forskarna spekulerar nu var i från signalerna kommer, men än så länge har de ingen aning, skriver Science world report.

Redan för två år sedan upptäckte ett teleskop i Australien mystiska signaler, eller radiovågor, som kom från någonstans långt bort i rymden. Men eftersom inget annat teleskop i världen upptäckte dessa radiovågor, valde forskare att tro att signalerna kom från jorden.

Fram tills nu.

Färdats en lång väg

Världens största teleskop, Arecibo-observatoriet i Puerto Rico, har upptäckt samma signaler och nu står det klart: Någonstans i rymden, långt bort från vår galax, kommer det radiovågor som teleskop på jorden har plockat upp.

Radiovågorna, eller radioskurar som de också kallas, varar bara några tusendelar av en sekund men förekommer ungefär 10 000 gånger om dagen över hela himlen, visar den nya upptäckten.

Forskare världen över ställer sig nu frågan: Varifrån kommer radiovågorna?

Än så länge har ingen kommit på svaret. Men vågorna är aningen kortare i slutet, vilket tyder på att de har färdats genom mer plasma är vad vår egen galax skulle kunna förklara. Detta tyder på att vågorna kommer från någonstans väldigt långt ut i rymden.

Ska lösa gåtan

– Ljusstyrkan, varaktigheten och tiden det tar innan vågorna uppstår visar att de har samma egenskaper som de radioskurar som upptäcktes tidigare av teleskopet i Australien, säger Laura Spitler, en av författarna bakom en vetenskaplig artikel om händelsen, i ett pressmeddelande, skriver Science world report.

Nu planerar forskarna att försöka upptäcka och undersöka fler radioskurar med hjälp av radioteleskop som kan observera väldigt stora områden på av himlen. Fungerar taktiken kan det hjälpa forskarna att lösa gåtan om var i från radiovågorna kommer.

Hela den vetenskapliga artikeln publicerades i The Astrophysical Journal.