Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Alfridadrabbade får vänta längre på elen

Publicerad 2019-01-10

Elnätet fick stora skador av stormen Alfridas framfart. Vattenfall meddelar nu att strömmen dröjer ytterligare för många abonnenter. Arkivbild.

Prognoserna för när de som blivit strömlösa, framför allt i Roslagen, efter stormen Alfrida håller inte. Vattenfall meddelar nu att även kunder på fastlandet kan få vänta till den 25 januari innan strömmen är tillbaka.

Arbetet med att reparera elnätet efter stormen Alfridas härjningar fortsätter med oförminskad styrka. Men i takt med att problemen åtgärdas upptäcks också nya fel, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Prognosen är nu att kunder som bor på fastlandet kommer att få elen tillbaka någon gång mellan den 15 och 25 januari. För kunder på öar utan fast förbindelse är prognosen fortfarande att elen är tillbaka senast den 25 januari.

Svåra skador

På torsdagen hade 8 300 kunder elavbrott i de stormdrabbade områdena, de flesta i Norrtälje kommun.

– Elnätet är på sina håll mycket svårt skadat och kräver omfattande reparationer. På vissa håll måste elnätet byggas upp från grunden och vi arbetar med tillfälliga lösningar där det är möjligt, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution, vid en presskonferens i Norrtälje.

Hon berättar att omkring 500 personer arbetar i fält med att röja träd, resa nya elstolpar, skarva och sätta upp nya elledningar och byta ut trasiga nätstationer och trasiga komponenter.

– Arbetet fortsätter och vi besiktigar elnätet kontinuerligt från luften, från fordon och till fots, säger Annika Viklund.

På presskonferensen var även Eva Vitell från Vattenfalls marknadsavdelning med för att berätta vad som görs för att informera alla strömlösa kunder.

– Vi försöker att möta med så mycket information vi kan. Vi har etablerat en egen hemsida för Alfrida där man får uppdaterad status. På hemsidan finns också en lista över vilka orter, byar eller områden som har vilken prognos, berättar Eva Vitell.

Stoppar stabsläge

De mest positiva signalerna gällande avbrottet kommer från räddningstjänsten i Norrtälje som upplever att läget har normaliserats.

– Vi upplever att trycket på kommunen har minskat. Kontaktcenter och trygghetsjouren får mindre och mindre samtal från allmänheten, säger Christer Bergh, biträdande räddningschef i Norrtälje kommun.

Badhus och brandstationer som hållit öppet för kommuninvånare som behövt duscha, värma sig, hämta vatten eller ladda elektronik kommer fortsätta med det fram till och med måndag. Men räddningstjänsten överväger att gå ur stabsläge på fredagen.

– Kommunen som helhet har bra kontroll på situationen. Den inventering vi gjort visar att kommuninvånarna i stort sett mår bra, säger Christer Bergh.