Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så fick Jonathan 2,0 på högskoleprovet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

”Jag var stressad”

På lördag skriver över 50 000 svenskar högskoleprovet.

Nu ger Jonathan Berggren – som själv fått 2,0 – sina bästa tips inför provet.

– Det viktigaste är att inte bli stressad, säger han.

Högskoleprovet kan vara nyckeln till din drömutbildning. På lördag är det återigen dags för tiotusentals studenter att anta utmaningen. I september hade över 50 000 personer anmält sig.

Anmälningarna ökar

– Vi kan se en viss avmattning. Det beror på att ungdomskullarna som lämnar gymnasieskolan nu börjar minska. Samtidigt bidrar konjunkturläget till att intresset för högskoleprovet är fortsatt stort, säger Tuula Kuosmanen, chef för antagningsverksamheten på VHS.

Jonathan Berggren skrev högskoleprovet för två år sedan – och fick toppresultat. Med högsta möjliga poäng – 2,0 – kunde han själv välja vilken utbildning han ville gå.

– Provet gick hyffsat lätt, vissa uppgifter var svåra och jag var stessad under provet. Men jag hade övat mycket innan och visste att jag skulle lyckas. Jag trodde dock inte att jag skulle få så höga poäng som 2,0, säger han.

”För stressade”

Nu undervisar Jonathan studenter som vill maximera sitt resultat på högskoleprovet för sajten bliantagen.nu. Han om någon vet hur du lyckas på lördag.

– Det vanligaste misstaget folk gör är att de är för stressade. De läser inte frågorna ordentligt och missar viktiga poäng, säger han.

Enligt Jonathan är det på lång sikt viktigast att träna på gamla prov och identifiera vilka fel du gör. Nu, några dagar innan den stora utmaningen, bör man fokusera på att finslipa sina kunskaper.

– ORD-delen är ganska svår att plugga nu. Matte och statistikdelarna går däremot att öva på nu några dagar innan, säger han och tillägger:

– Det viktigaste när du kommer till provet är att ta det lugnt och inte stressa. Kom dit väl förberedd och fasta inte på en speciell uppgift.