Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Räkna med stormigt EU-toppmöte

Hårt trängd Sarkozy försöker vinna politiska poänger

När Nicolas Sarkozy är trängd går han alltid till attack.

Inför dagens EU-toppmöte spelar han den sårade, stolte statschefen för en av Europas "stora" nationer.

Räkna med ett stormigt möte efter EU:s utskällning av massdeportationen av romer.

Dagens extra toppmöte skulle egentligen ha handlat om EU:s relationer med Kina och USA. Istället står romerna i fokus.

Adrenalinnivån är hög från start. Handsken kastades häromdagen av EU:s kommissionär för mänskliga rättigheter som kallade Frankrikes deportering av tusentals romska EU-medborgare för "skamlig". Hon hade övriga EU-kommissionen bakom sig i allt utom jämförelsen med nazisternas judeförföljelser.

Sarkozy svarade genom ombud att EU-kommissionens angrepp var "en skandal" och att Frankrike var i sin fulla rätt att avvisa romerna.

– Så här tilltalar man inte en stormakt som Frankrike, en av EU:s grundare och de mänskliga rättigheternas modernation, slog den franske EU-ministern Pierre Lellouche fast.

Läxar upp

En föraning om tonläget Sarkozy tänker använda i dag när han i Bryssel läxar upp alla kritiker av massavisningen.

För Frankrikes president är det en delikat balansgång. Han är trängd från flera håll och på flera fronter.

Sarkozy hoppas vinna inrikespolitiska poänger på att försvara Frankrikes stolthet och heder. Han behöver alla pluspoäng han kan få efter att i går ha drivit igenom en impopulär höjning av pensionsåldern.

Men kan samtidigt inte blunda för att många av EU-länderna är starkt kritiska till hans hantering av romerna. Så sent som i går markerade mäktiga Tyskland att man inte stödjer Frankrikes deportering.

Populär

Får Sarkozy massiv kritik från EU kan de slå tillbaka inrikespolitiskt trots att massdeporteringen är populär hos många fransmän. Fransmännen vill inte bli Europas paria.

Han kan räkna med stöd från Italien och flera av de östeuropeiska medlemsländerna. Frågan är hur öppna de vågar vara i sitt stöd. Ingen vill sitta där och öppet försvara aktioner som för tankarna till rasistiska övergrepp under andra världskriget.

Bråket för det goda med sig att frågan äntligen kommer upp på högsta EU-nivå.

Det är hög tid. Blir en aning märkligt när EU kan enas om hur långa gurkor får vara men helt struntar i ödesfrågan om vissa etniska grupper ska kunna undantas från den fria rörligheten i EU.

I tysthet

De flesta statschefer hade helst velat slippa ta i frågan eftersom kontinentens 11-12 miljoner romer är spridda över hela EU. Var och en har sina problem med denna socialt mindre välanpassade grupp. Problem de helst vill lösa i tysthet och utan insyn.

Sarkozy har utan att själv vara medveten om det sett till att det blir en omöjlighet.