Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fakturan till Reinfeldt: 5 miljarder kr

Publicerad 2013-01-15

Fakturan lärarförbundet skickar till Fredrik Reinfeldt.

Här får statsminister Fredrik Reinfeldt en påminnelsefaktura – på fem miljarder kronor.

Enligt Lärarförbundet så bär staten ett stort ansvar när det kommer till dagens låga lärarlöner – och bör nu pynta upp.

– Man kan se det som en gammal faktura som vi påminner om, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Fredrik Reinfeldt.

När partiledarna under onsdagen drabbar samman i årets första debatt i riksdagen kommer även Lärarförbundet att finnas på plats utanför entrén. Aftonbladet kan avslöja att ordförande Eva-Lis Sirén ska försöka lämna över en faktura till statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på fem miljarder kronor.

Målet är att försöka få partiledarna att lyfta frågan om lärarlönerna - som enligt facket är den största orsaken till den brist på lärare som nu råder.

"Staten bär ett stort ansvar"

Fram tills 1991 var staten huvudman för den svenska skolan - då lämnades ansvaret över till kommunerna. Men enligt Lärarförbundet så bär den svenska staten ett stort ansvar.

– Det är inte så att problemen har uppstått här och nu. Från 1970-talet, när staten var arbetsgivare, och ända fram till kommunaliseringen så sjönk lönerna som stenar för Sveriges lärare, säger ordförande Eva-Lis Sirén.

Några dagar före jul skrev chefsekonomer och samhällspolitiska företrädare från de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO ett inlägg på DN Debatt på samma tema. Där slog man fast att ett engångslyft av lärarlönerna på tio procent inte alls var orimligt. Det skulle kosta staten cirka fem miljarder kronor.

– Det är staten som bör rätta till dagens missförhållanden, skrev man.

Hoppas att alla partier ska reagera

Lärarförbundets faktura bygger alltså på beräkningar som de tre centralorganisationerna har gjort. De menar att förslaget är mycket intressant och har brett stöd.

– Målet är att pengarna ska ges till kommunerna i statsbidrag och sedan fördelas efter förhandlingar med lärarfacken, säger Eva-Lis Sirén.

Även om det är Fredrik Reinfeldt som får fakturan så menar Lärarförbundet att det inte handlar om att lägga skulden på den nuvarande regeringen.

– Det är en borttappad faktura som vi påminner om. Staten påbörjade det här och har ett stort ansvar för att lärarlönerna är så låga i dag. Sedan har kommunerna tyvärr fortsatt, men nu kan staten göra sitt. Nu finns det en enkel väg för staten att ta ansvar för sin del. Fem miljarder är en summa som skulle åtgärda en god del av statens skuld till lärarna, säger Eva-Lis Sirén.

"Vi står mitt i en nationell lärarkris"

Lärarförbundet hoppas att fakturan ska nämnas under partiledardebatten och att alla partier ska reagera på en situation man ser som akut.

– Vi står mitt i och inför en nationell lärarkris. Lärare oavsett vilken lärarkategori de tillhör säger att det är ett yrke som inte lönar sig med dagens löneläge. Det finns inte några reformer i världen som hjälper om ingen vill söka läraryrket. Och i den situationen är vi, säger Sirén.

Om lärare väljer bort yrket så kommer varenda unge i Sverige att drabbas, menar hon.

– All internationell forskning säger att ett framgångsrikt skolsystem bygger på att det finns tillgång till kompetenta, välmotiverade och välutbildade lärare.