Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Utklädd släkting tog brottslings straff

Publicerad 2012-12-10

18-åringen anmälde sig frivilligt för att ta sin farbrors straff.

Mannen var internationellt efterlyst och dömd för en rad brott.

Plötsligt anmälde sig hans 18-åriga brorson – som klätt ut sig till farbrodern – frivilligt till fängelset och låstes in.

– De är mycket lika till utseendet, det ska tilläggas. Men det här skulle verkligen inte ha hänt, säger Jan Ove Skaug, fängelsedirektör, till VG.

18-åringen dök upp på fängelset i norska Halden i oktober utan legitimation. Han hade rakat mustaschen och trimmat skägget på samma sätt som hans fem år äldre farbror.

Farbrodern hade sedan i april varit internationellt efterlyst och är bland annat dömts för rån, utpressning och bedrägeri.

"Lätt att lura dem"

18-åringen gav fängelsevakten farbroderns namn och personuppgifter - sedan sa han att han var redo att avtjäna sitt straff.

– De blev förvånade när jag plötsligt stod där, men de kunde inte släppa in mig utan legitimation. När de fick se bilden av min farbror som skickades dit av polisen, fick jag grönt ljus. Jag väntade bara i fem-tio minuter. Det var ganska lätt lura dem, säger 18-åringen till tidningen.

Polisen meddelades och den internationella efterlysningen på farbrodern hävdes omedelbart.

"Jag gjorde det frivilligt"

Efter tre dagar fick 18-åringen däremot nog av att vara inspärrad. Han skickades till läkare eftersom han klagade över klaustrofobi. När han började prata med läkaren blandade han ihop personnummer och talade osammanhängande.

Till slut tillkallades polis som kunde avslöja bluffen.

– Min farbror har ingenting att göra med det här. Han vet inte att jag dök upp för att sona honom. Han har inte hotat eller pressat mig på något sätt. Jag gjorde detta frivilligt, säger han till tidningen.

Fängelset menar att de har följt sina rutiner trots misstaget.

– Vi känner att vi har gjort vad vi kunnat. Men förmodligen kommer vi från och med nu att ringa polisen direkt om vi hamnar i en situation där vi inte är säkra på en fånges identitet, säger fängelsedirektören Jan Ove Skaug till VG.