Man misstänkt för dödsolyckan

Publicerad 2012-12-30

Tony, 30, dödades när han blev påkörd av smitare

GÄVLE. En man i 55-årsåldern misstänks för dödsolyckan i Bergsjö, Hälsingland på juldagsmorgonen.

Tvåbarnspappan Tony Persson, 30, dödades när han blev påkörd av bilisten där han och kamraten Magnus von Wachenfeldt gick längs väg 307.

Bilisten smet sedan från olycksplatsen.

– Den misstänkte föraren greps efter ett polisiärt spaningsarbete, säger Stefan Löfberg, förundersökningsledare vid Gävleborgspolisen.

Mannen är på sannolika skäl – den starkaste graden – misstänkt för vållande till annans död och smitning.

Han greps och anhölls i lördags. Under söndagen släpptes han.

– Jag har beslutat släppa honom eftersom jag inte såg tillräckliga skäl att hålla honom kvar. Men misstankarna kvarstår, säger kammaråklagare Stina Westman, vid jouren i Umeå.

Från länet

På olycksplatsen hittades delar från en bil som analyserats och blev pusselbitar för polisen i jakten på bilisten.

En poliskälla uppger att den misstänkte föraren och andra personer kommer att höras ytterligare under dagen för att slå fast om hans berättelse stämmer.

Vad han sagt vill inte polisen avslöja.

– Det enda jag kan säga är att han är i 55-årsåldern och därmed inte direkt någon ungdom. Han kommer från vårt län, säger Stefan Löfberg.

Efter julfirandet träffade Tony sin bästa kompis Magnus von Wachenfeldt. Tidigt på juldagsmorgonen var de två vännerna på väg hem från en fest. De gick längs med länsväg 307 när Tony blev påkörd.

Gick inte att rädda

Magnus chockades svårt och drabbades av minnesförlust.

– Jag minns ingenting innan och strax efter olyckan. Det enda jag kommer ihåg är att någon ligger 15-20 meter bort. Jag springer dit, håller i honom och ringer 112, har Magnus von Wachenfeldt berättat för Aftonbladet.

Tony Persson slutade andas.

– Jag påbörjade hjärt-lungräddning. Jag tror att det kom ett äldre par också, eller att någon annan också hade larmat 112.

När polis och ambulans kom fortsatte de med hjärt-lungräddning men det gick inte att rädda honom men Tonys liv gick inte att rädda.

I lördags hedrades Tony Persson med ett fackeltåg av ett hundratal Bergsjöbor.

ANNONS