Fick inte spela ”Cod” – dödade sin mamma

Publicerad 2013-05-06

Minderåriga pojken lider av psykisk störning

En 13-årig pojke har skjutit sin mamma till döds efter att hon förbjudit honom att spela ”Call of duty”.

Orsaken till förbudet ska ha varit dåliga betyg i skolan.

Pojken ska även ha försökt våldta sin mamma.

”Call of duty” har kopplats till ett brutalt mord som ägde rum i Iowa förra året.

En då 13-årig pojke ska ha skjutit sin mamma mer än 20 gånger och försökt våldta henne, berättar lokaltidningen Globe Gazette.

– Jag skojar inte, sa pojken när han ringde till larmcentralen kort efter att ha begått våldsdådet. Hon är död. Jag är rädd. Jag har dödat min mamma med mitt gevär. Jag vet inte varför jag gjorde det.

”Mitt liv är i rännstenen”

I det tio minuter långa samtalet avslöjar den nu 14-årige pojken att mamman tidigare under kvällen tagit ifrån honom hans spelkontroll så han inte kunde spela ”Call of duty” – detta som ett sätt att straffa honom för hans dåliga betyg.

När polisen kom till hemmet hittade de mamman på soffan nästan helt naken – pojken ska enligt egen uppgift försökt våldta henne, men inte mäktat med det.

– Jag försökte våldta min egen mamma. Vem försöker våldta sin egen mamma? Mitt liv är nere i rännstenen nu.

Mordet skedde med ett vapen som pojken fått på sin 11-årsdag.

Pojkens advokat hoppas kunna bevisa att den åtalade lider av så kallat intermittent explosive disorder, en störning som framkallar plötsligt ursinne.

Delade meningar

Nyligen fick ett annat spelrelaterat våldsdåd stor uppmärksamhet. En fjortonåring från Skottland uppges ha knivskurit en trettonåring i halsen förra året efter att ha spelat ”Gears of war” tillsammans, rapporterar Daily Mail. Skotska polismyndigheten menar nu att de båda inte borde ha spelat spelet över huvud taget eftersom det har en 18-årsgräns och att man måste se till att något sådant här inte kan hända igen.

Det har bedrivits många studier kring våldsspel och huruvida de kan influera våldsbrott, men ännu finns ingen vetenskaplig koppling. Vissa forskare, som Ohio State Universitys Brad Bushman, hävdar visserligen att våldsamma spel kan göra barn mer aggressiva, medan andra, som Texas A&M:s Chris Ferguson, menar att studierna som bedrivits inte har en tillräckligt stabil grund.

Jonas Högberg

ANNONS