Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Arbetsmiljöverket: "Väck åtal mot Kolmården"

Publicerad 2012-11-22

Arbetsmiljöverket vill att åklagare väcker åtal mot Kolmårdens djurpark efter vargattacken i somras då en kvinnlig djurskötare dödades.

En åtalsanmälan lämnades i går in till åklagarmyndigheten.

– Det finns vissa omständigheter som har gått snett, säger Gunnel Gyllensvan på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Exakt vad det är för omständigheter vill inte Gunnel Gyllensvan kommentera av hänsyn till den avlidna kvinnans anhöriga.

– Det råder en förundersökningssekretess. Men det är bara undantagsvis som vi inte lämnar ärenden med dödsfall vidare till åklagare, säger hon.

En rad krav

Arbetsmiljöverkets inspektörer var på plats på Kolmårdens djurpark efter olyckan i somras. De ställde då en rad krav på åtgärder från arbetsgivaren

– Vi har fått svar på de krav på arbetsmiljön som vi ställde, säger Per Johansson på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Det gällde bland annat en riskbedömning och en arbetsskadeutredning. Men efter vidare utredning vill nu verket att vissa omständigheter kring dödsfallet ska utredas vidare.

"Fått allt material"

– Åklagaren har fått allt material vi har i ärendet, säger Gunnel Gyllensvan.

Vargattacken utreds av kammaråklagare Jan Olof Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping. Han säger till TT att det lär dröja till nästa år innan han tar ställning till om det blir åtal eller inte.

– Det vi tittat närmast på är om det förelegat någon form av vållande till annans död eller arbetsmiljöbrott. Hittills har vi mest koncentrerat oss på att klargöra vad som hänt. Framöver ska vi titta på om det finns några bakomliggande faktorer som har kunnat förhindra det här och om det ligger någon underlåtenhet bakom, säger han.

Åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket har han ännu inte hunnit titta på.