Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Bra att någon tar upp frågan”

Publicerad 2012-12-11

Reportageresan #välkommen är slut

Resan genom landet som är näst sämst i Europa på integration är över för den här gången.

Hundratusentals läsare och tittare har följt Natalia Kazmierskas, Kenan Habuls och Stefan Mattssons rapportering från Borlänge, Landskrona och Södertälje.

Aftonbladets reportageserie #välkommen har fått Sverige att diskutera hur vi ska leva tillsammans.

– Till slut, ju mer man pratar om det, kan det här leda till att vi får ett öppnare och mer välfungerande samhälle, säger Alexander Karlsen, 16, från Borlänge.

Olle Rigborn, 68, andre vice ordförande i kommunfullmäktige (S), ordförande i Stora Tunabyggen AB, Borlänge:

– Det är positivt att integrationsfrågan lyfts. Ingen tjänar på att man gömmer undan den. Nu behöver vi fortsätta diskussionen som kommit av det här, och föra den vidare för att komma till rätta med problemen. Jag hoppas att staten skjuter till pengar hit. Vi behöver klara skolan, inte bara för nyanlända utan också för dem som bott här länge. Och vi behöver klara bostäder, sjukvård, daghem och infrastruktur. Borlänge har fortfarande stora möjligheter att göra något positivt av invandringen, men då krävs resurser.

Alexander Karlsen, 16, studerande, Borlänge, har varit med i serien:

– Det är många som har hört av sig och tyckt att det har varit bra. Folk tycker att det är bra att man tar ställning. Det har mest varit positivt, samtidigt som många inte vågar stå för sina åsikter öppet. Ta till exempel moskébygget. Nu har vi ju religionsfrihet. De har redan en moské, då borde de väl få bygga en ny moské. Många håller med om det, men de ­vågar inte stå för det eftersom det finns ett sådant stort motstånd mot det här. Att Aftonbladet tar upp det här är bra, för lokaltidningarna här är så emot moskébygget. De har inte lagt upp någonting som talar för. Det är bra att man går ut och diskuterar. Vi lever i en demokrati och det borde­ vara självklart att man tycker ­olika. Till slut, ju mer man pratar om det, kan det här leda till att vi får ett ­öppnare och mer välfungerande sam­hälle.

Erik Dåverud, 38, ­församlingspedagog i Svenska kyrkan, ­Borlänge:

– Det är bra att det tas upp. Folk använder ibland kyrkan som ett slagträ i debatten, som att det skulle vara dåligt för oss att det byggs en moské. Men för oss är det tvärtom, det är inga problem. Eller det är snarare en ickefråga. De får väl helt enkelt söka om bygglov som alla andra och religionsfrihet har vi ju. Det stora motståndet mot invandring kommer främst från folk utifrån, i Domnarvet och Norr Amsberg, där det inte finns invandrare. Här ser vi inga stora problem med motsättningar, utan tvärtom.

Mursal Isa, 31, projekt­ansvarig ABF, Borlänge, har varit med i ett av ­reportagen:

– Någon har hört av sig och reagerat mot att ett område kallas ”Lilla Mogadishu”, som man inte tycker stämmer. Men generellt har reaktionerna här varit positiva. En person från Boden vill att jag kommer och föreläser om vårt sätt här på ABF att jobba med integration. Och en kvinna från Stockholm vill träffas inför att hon ska flytta till Sandviken och jobba med integration. Det är viktigt att man diskuterar det här. Det viktigaste är att individer känner mer ansvars­tagande för att knyta kontakter och få jobb, och att näringslivet ändrar attityd. Ens personliga egenskaper och kunskaper måste vara viktigare än ens bakgrund.

Idil Ibrahim, 16, studerande, och Meriam Benzineb, 16, studerande, Borlänge:

– Det är bra att Aftonbladet gjort den här serien. Det är något vi pratar mycket om, och det kommer naturligt. Man borde fokusera mer på att de som kommer ska kunna anpassas, i stället för att man hämtar fler och fler ­utan att man har så att man kan ta hand om dem. Förhoppningsvis kan diskussion leda till en lösning, säger Meriam Benzineb.

Dahir Farah, 23, studerande, Borlänge:

– Jag har sett vänner vara med i ert ­reportage och det har varit bra. Många pratar om att det är bra.

Eva Ahlenius, 49, verksamhets­utvecklare i Hyresgäst­föreningen, ­Borlänge:

– Jag tycker att det är jättebra att den här frågan kommer fram. Vi har många invandrare här i Borlänge och vi jobbar dagligen med integrationsfrågor inom Hyresgästföreningen.

Välkommen