Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mystiskt SARS-virus kan ha nått Danmark

Publicerad 2012-09-26

Det nya mystiska viruset – av samma typ som det fruktade SARS – kan ha nått Danmark.

Fem personer vårdas just nu på sjukhus i Odense.

– Vi har isolerat dem eftersom vi inte vet hur viruset sprider sig, säger överläkare Svend Stenvang Pedersen till Politiken.

En man och en kvinna som nyligen varit i Qatar befinner sig just nu på Odense universitetssjukhus med symptom på smitta från coronaviruset. En av personerna ska vara i 20-årsåldern, den andra i 30-årsåldern.

Även mannens familj, en kvinna och två barn är inlagda på sjukhuset.

Smärtor i kroppen och svårt att andas

Läkarna fruktar att alla fem kan vara smittade av coronaviruset, samma virus som orsakar sjukdomen SARS, skriver Jyllandsposten.

– De har feber, hosta, influensaliknande smärtor i kroppen och svårt att andas, säger Svend Stenvang Pedersen till Politiken.

Den danska hälsomyndigheten gick tidigare i veckan ut med information om att de som rest till Qatar eller Saudiarabien bör söka läkarvård om de drabbats av feber, hosta eller andningssvårigheter. Världshälsoorganisationen WHO har också gått ut med varningar om viruset.

Smittskyddsinstitutet följer ärendet

I Saudiarabien har två personer dött efter att ha smittats. I Storbritannien vårdas en man på intensivavdelning efter att ha insjuknat då han var på resa i Mellanöstern.

Smittskyddsinstitutet gick i går ut med information om viruset och Socialstyrelsen har uppmanat vården att vara vaksamma på patienter med svåra luftvägsinfektioner som nyligen besökt Saudiarabien.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, känner till att man utreder misstänkta fall i Danmark men tror inte att det finns någon anledning till oro för svenskar ännu.

– Vi har inga misstänkta fall i Sverige. I nuläget följer vi ärendet och har vi samma strategi som tidigare, säger han.