Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Deras recept: koöga, myror & meteorjärn

Publicerad 2012-11-04

På Vidarkliniken i Järna framställs flera preparat enligt homeo­patiska principer. Fyra landsting har avtal med kliniken.

Fyra landsting har avtal med Vidarkliniken i Järna som drivs av antroposoferna.

Handlingar som Afton­bladet tagit del av visar att patienterna bland annat ­ordineras utspädningar av ko­öga, myror och järn från en meteor.

Vidarkliniken beviljades i flera år dispens från regeringen för att skriva ut icke ­registrerade alternativläkemedel, men i februari förra året gick tillståndet ut och frågan om en permanent lösning behandlas nu av regeringen.

Under tiden fortsätter Vidarkliniken förskrivningen.

Psykisk labilitet

Landstingen i Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Stockholm har alla avtal med Vidarkliniken och skickar regelbundet patienter till Järna.

Handlingar som Aftonbladet tagit del av visar att det av 43 patienter från Västra Götalands-regionen som ordinerats till Vidarkliniken, bara var fem som inte fick antroposofisk alternativmedicin.

Vissa av preparaten är framställda enligt homeopatiska principer. Mot bland annat psykisk labilitet och psykotiska syndrom används ämnet Aurum D10, en blandning av antimonsulfid utspädd 100 miljoner gånger och guld utspätt 10 miljarder gånger.

Blandas med vatten

Ännu högre utspädningshalt har Ferrum Siderum D20, som ordineras för att främja livsviljan vid depression och utbrändhet och sägs innehålla järn från en meteor uppblandat med vatten 100 triljoner gånger.

På Vidarklinikens förskrivningslista förekommer också lösningar som sägs innehålla djurdelar.

Corpus vitreum Stannum D4 består bland annat av glaskroppen från ett koöga och Disci Comp Stanno innehåller kotskivor från tjurar, myror och bambu.

Ursula Flatters, läkare och verksamhetschef på Vidarkliniken, vill inte diskutera förskrivningen av homeopatisk medicin.

– Vi är inte homeopater, våra mediciner är antroposofiska, men vissa av dem bereds enligt homeopatiska principer, det är allt jag vill säga.