Tvingades lämna sexintyg – till Jehovas

Publicerad 2012-09-28

Torbjörn Wester, 32, från Finnspång tvingades berätta om sitt sexliv för Jehovas vittnen.

Annars skulle ex-frun inte få gifta om sig.

– Det är en absurd kränkning av min personliga integritet, säger Torbjörn Wester.

Efter att ha varit med i Jehovas vittnen hela sitt liv bestämde sig Torbjörn Wester, 32, för att lämna den religiösa rörelsen för drygt två år sedan.

Trots det kontaktades Torbjörn av den lokala rörelsens ordförande, Ove Norberg, då hans ex-fru nyligen ville gifta om sig.

Känner sig kränkt

Torbjörn var nämligen tvungen att lämna ett intyg på att han hade haft sex sedan skiljsmässan – för att ex-frun skulle vara ”fri att gifta om sig”.

– Det är en absurd kränkning av min personliga integritet. Varför ska jag behöva intyga saker om mitt sexliv som äldstebröderna i Jehovas vittnen inte har med att göra? säger Torbjörn till Norrköpings Tidningar.

Anledningen till att Jehovas vittnen kräver ett intyg från Torbjörn är att ex-frun fortfarande är med i den religiösa rörelsen.

– Det är inte vi som tycker det. Det står i bibeln, förklarar Ove Norberg, ordförande i Jehovas vittnen i Finspång och äldstebroder till NT.

”Skiter i Jehovas vittnen”

I ett bandat telefonsamtal kan man höra hur Ove Norberg säger till Torbjörn att det inte finns några alternativ, Torbjörn måste på något sätt intyga att han haft sex sedan skiljsmässan.

I samma telefonsamtal säger Torbjörn att han tycker att situationen är knäpp och absurd.

– Nej, visst finns det humor i hela historien, samtidigt som det påvisar trångsyntheten hos ett extremt religiöst samfund. Jag skiter väl i Jehovas vittnen, men jag tycker att det är en allmänt intressant fråga att belysa att det finns sådan här grupper i vårt samhälle, säger han till NT.

ANNONS