Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

OSSE: Orättvisa förhållanden inför valet

TT-AFP TT TT

Publicerad 2018-06-25

Ryssland och Ungern gratulerar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till valsegern, och oppositionsledaren Muharrem Ince har erkänt valresultatet.

Utländska valobservatörer riktar dock kritik mot orättvisa förhållanden inför valet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som haft en delegation med valobservatörer på plats i Turkiet, uppger i en preliminär rapport att orättvisa förhållanden rådde under upptakten till valet.

OSSE anser att undantagstillståndet i landet använts för att inskränka den redan begränsade pressfriheten i landet. Men de säger också att Turkiets väljare visade hängivenhet gentemot demokratin genom att rösta i så stor utsträckning.

Valdeltagandet i såväl president- som parlamentsvalet låg på runt 87 procent.

Wallström kritiserar

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserar Erdogans framställning av Turkiet som en exemplarisk demokrati.

– De kan inte säga att de kan ge alla andra länder lektioner i demokrati. Oppositionsledare har ju suttit fängslade under en längre tid, och såväl kurdfrågan som ekonomin utgör jättestora utmaningar, säger hon.

Wallström har inga stora förhoppningar om att landet ska röra sig i en mer demokratisk riktning.

– Vi får hoppas att undantagstillståndet upphävs och att det sker reformer som visar att Turkiet väljer en annan, EU-vänligare väg i framtiden, säger hon.

Det har rått undantagstillstånd i Turkiet sedan ett kuppförsök för två år sedan.

Oppositionen accepterar

Oppositionsledaren Muharrem Ince fick 15 miljoner röster, runt 31 procent. Hans parti CHP accepterar valresultatet, och konstaterar att det ligger i linje med dess egna siffror.

Ince anser dock att Turkiet nu slagit in på en farlig väg. Han kallar det nya systemet en "enmansregim" och uppmanar Erdogan att vara en president för alla invånare.

Ince, vars exponering i medier varit minimal i jämförelse med Erdogans, anser liksom OSSE att valupptakten varit orättvis. Han säger också att CHP:s valobservatörer bekämpat försök till valfusk.

Putin gratulerar

Såväl EU-kommissionen som Storbritannien säger sig se fram emot nära samarbete med Turkiet efter valet. Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat Erdogan till segern.

"Valresultatet bekräftar president Recep Tayyip Erdogans stora politiska auktoritet, och det breda stödet för den riktning som tagits under hans ledning", skriver det ryska presidentkansliet Kreml i ett uttalande.

Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán, samt ledarna för Albanien, Azerbajdzjan, Bosnien, Pakistan, de palestinska områdena, Qatar och Serbien, har gratulerat Erdogan.

Absolut majoritet

Turkiets valmyndighet YSK meddelade under natten att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd, vilket innebär att det inte blir en andra valomgång.

– Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, sade Erdogan till firande anhängare vid AKP:s högkvarter i Ankara.

– Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, hävdade han, och hänvisade till det höga valdeltagandet – ett uttalande som alltså Margot Wallström har kritiserat.

Parlamentsseger

Erdogan utropade under söndagskvällen även seger för AKP-partiets allians med MHP i parlamentsvalet. AKP ser ut att få 293 av parlamentets 600 platser, och MHP ser ut att få 50.

Prokurdiska HDP fick mer än de 10 procents väljarstöd som behövs för att partiet ska få ta plats i parlamentet, och ser ut att få 67 platser.

YSK kommer på fredag att meddela det slutgiltiga valresultatet.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentämbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen demokratin och rättsväsendets oberoende, och för landet närmare enmansvälde.

Följ ämnen i artikeln