Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Familj stämmer delstat efter avrättning

Publicerad 2014-01-26

Dennis McGuire.

Avrättningen av dödsdömde Dennis McGuire gick inte som planerat.

Efter att ha fått giftinjektionen vred han sig i smärtor i nästan en halvtimme.

Familjen stämmer nu delstaten och läkemedelsföretaget som tillverkar den dödliga dosen.

Dennis McGuire, 53, dömdes till döden för att ha mördat en gravid kvinna i 20-årsåldern. I över 20 år har han suttit fängslad i väntan på sin avrättning. Förra veckan var det dags. Men avrättningen blev smärtsammare än normalt.

Frustade och gurglade

En analys som nyhetsbyrån AP har gjort visar att avrättningen varade i 26 minuter. McGuire ska ha frustat, gurglat och vridit sig i smärtor under tiden som giftinjektionen verkade.

Familjen stämmer nu delstaten Ohio och läkemedelsföretaget Hospira som tillverkar den dödliga giftinjektionen. Enligt familjens advokat strider avrättningen mot USA:s konstitution. Hospira borde ha vetat att läkemedlet skulle orsaka "onödig och extrem smärta och lidande under avrättningsprocessen", skriver advokaten i familjens stämningsansökan. Enligt advokaten ska läkemedlet även vara kliniskt otestat.

Det är fortfarande oklart vad McGuire har upplevt under den halvtimmeslånga avrättningen.

Slutade producera giftinjektion

2011 slutade Hospira producera natriumtiopental, ett preparat som används av många stater i samband med avrättningar. Företaget kunde inte garantera italienska myndigheter, där produktionen var förlagd, att läkemedlet inte skulle användas till dödsstraff.