Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

al-Qaida intar Irakstäder

Bush släppte lös det sekteristiska våldet

Kriget i Irak kostade USA över 4 000 döda och tusentals miljarder kronor.

Två år efter att USA drog sig ur har al-Qaida tagit kontrollen över en hel provins.

Irak är på väg att kastas tillbaka i kaos.

Namn på städer som Fallujah och Ramadi väcker hemska minnen från Irak-kriget då amerikanska styrkor stred gata för gata för att besegra militanta islamister som höll städerna. Många civila dödades och USA led stora förluster innan de lyckades driva ut al-Qaidagrupperna.

Nu har al-Qaidainspirerade Islamiska staten Irak och Levanten, ISIS, tagit kontrollen över Fallujah och delar av Ramadi. Uppgifter gör gällande att de i princip kontrollerar hela Anbar-provinsen som domineras av sunnimuslimer.

Den shiamuslimska irakiska regeringen hotar med en militär offensiv för att ta tillbaka städerna.

För USA som investerade så mycket pengar och så många människoliv i kriget är utvecklingen både smärtsam och alarmerande. För en amerikansk opinion framstår det som soldaterna givit sina liv förgäves.

Kärnvapen

Det var dåvarande presidenten George W Bush som släppte lös det sekteristiska våldet när USA under falska förespeglingar om att landet hade kärnvapen invaderade Irak 2003 och störtade Saddam Husseins regim. Målet var att göra Irak till "demokratins skyltfönster" i arabvärlden.

Verkligheten blev en annan.

Framförallt shia- och sunnimuslimer började slåss mot varandra. Motsättningar som hållits i schack av Saddams diktatur.

Al-Qaida som aldrig existerat i Irak etablerade sig när tusentals jihadister från Mellanöstern och övriga världen strömmade till Irak för att slåss mot USA.

När USA drog tillbaka sina trupper i slutet av 2011 var kriget fortfarande inte över men i takt med att amerikanska trupper lämnade så minskade dödandet. USA hade också med löften om ekonomiskt hjälp lyckats övertyga moderata sunnimuslimer om att bekämpa al-Qaida. USA lämnade efter sig en bräcklig demokrati i landet.

8 000 döda

I dag är dödandet tillbaka på nästan samma nivåer som under Irakkriget. Förra året dödades 8 000 irakier. Många av dem i de terrordåd som nästan dagligen plågar landet.

Den spirande demokratin vacklar. Hela upplägget bygger på att de tre stora folkgrupperna, shia, sunni och kurder, delar på makten. Men eftersom kurderna i praktiken har sin egen stat i norra Irak och shiamuslimerna är i överväldigande majoritet i resten av landet så är sunnimuslimerna de stora förlorarna. Det är bland dessa som al-Qaida rekryterar och det är också mer moderata sunnimuslimska grupper som indirekt gett ISIS sitt stöd.

Inga trupper

De känner sig svikna av shiaregeringens premiärminister Nuri al-Maliki som de tycker är fientlig mot och missgynnar sunnimuslimerna. Den nya situationen är också en "spill over" effekt av inbördeskriget i Syrien där ISIS vunnit mycket mark det senaste halvåret. Deras mål är att upprätta en islamistisk styrd stat i regionen.

USA är missnöjda med att al-Maliki "fuskar bort" tanken om maktdelning men nu skyndar de ändå på leveranser av avancerade vapen för att stoppa al-Qaidas framfart. Däremot tänker USA inte skicka tillbaka några trupper till Irak. President Obama är livrädd för att på nytt bli fysiskt indragen i konflikten som kostade så många amerikaners liv för ett väldigt oklart syfte.