”Peter” ville köpa sex av 14-åring flicka

Publicerad 2013-09-02

14-åriga "Emma" fick svar från 100 män på sin falska sexannons.

För Sveriges Radios "Verkligheten" berättar familjepappan "Peter" varför han ville köpa sex av ett barn.

– Det finns ingen tid för sexuellt samliv hemma i den utsträckning jag önskar, säger han i programmet.

Sveriges Radios program "Verkligheten" i P3 lade ut en sexannons på ett forum för sexuella tjänster. Reportrarna utgav sig för att vara 14-åriga "Emma" som vill sälja sex mot betalning. På en vecka strömmade svar från 100 män in.

En av dem som svarade på annonsen var familjepappan "Peter". På telefonen gör de upp om att träffas på en offentlig toalett i Globens köpcentrum där "Emma" ska ge "Peter" en avrunkning för 500 kronor. Reportrarna på "Verkligheten" konfronterar "Peter" när han är på väg mot toaletten med "Emma", som egentligen är vuxen.

Skyller på dåligt sexliv

Mannen, som är en småbarnsförälder i 40-årsåldern, erkänner direkt att det är han som stämt träff med "Emma" och går med på en intervju.

– Jag var närmast ute efter en lättare tjänst, en avrunkning eller något sånt, säger han.

"Peter" säger att han köpt sex flera gånger innan, men aldrig av någon som är under 18 år.

SR: Varför tog du kontakt nu då med en 14-åring?

– Det bara blev så helt enkelt. Prisnivån låg rätt i annonsen, sen tänkte jag "nej hon är 14 år", så jag letade vidare. Men det fanns ingen i den prisnivån som jag kände att jag ville betala.

"Peter" betraktar sig själv som feminist med humanistiska värderingar och förklarar sina sexköp med att hans sexliv är torftigt.

– Jag är familjefar, har små barn. Det finns ingen tid för sexuellt samliv hemma i den utsträckning jag önskar, säger han i programmet.

SR: Är det en förklaring på varför du gjorde såhär?

– Ja, det är det. För mig är det det i alla fall, i mitt fall är det så.

"Peter" säger att han ångrar sig och skäms för att han skulle köpa sex och att han nu ska försöka ändra sitt beteende.

"Handlar om disciplin"

Johan Christiansson jobbar på Kast, som vänder sig till personer som köper sexuella tjänster:

– Man kan iaktta en tvångsmässighet, som gränsar till något neurotiskt. De måste, måste, måste, och lägger ner mycket tid att sitta på internet och ta kontakt med tjejer, säger han till Aftonbladet.

Det finns ingen typisk sexköpare, menar Christiansson. Männen han träffar kan ha förtroendeuppdrag inom någon kyrka och vara engagerade i feministiska partier. Han säger att det finns en mängd orsaker till att män köper sex, och att de som gör det ofta kommer med bortförklaringar och ljuger för sig själv. Många av dem han möter i sitt arbeta har så höga ångestnivåer att de är suicidala. Men Johan Christiansson är allergisk mot argumentet att det skulle handla om en sjukdom.

– Är det ett beteende som tillfogar sig själv och andra skada så handlar det om disciplin. Man kan gömma dig bakom vilka diagnoser som helst, men någonstans handlar väldigt mycket om disciplin, säger han till Aftonbladet.

I kväll sänds inslaget i sin helhet på Sveriges Radio P3 Verkligheten.