Sen nya lagen – hundratals har åtalats för rattsurfning
Publicerad 2018-08-17
Att prata i telefon eller sitta och surfa med mobilen bakom ratten är sedan den 1 februari i år olagligt.
Sedan lagändringen har 720 personer lagförts för brottet och mer än hälften av dem åtalats.
– De allra flesta erkänner, säger åklagare Frida Molander till Nyhetsbyrån Siren.
Sedan den 1 februari i år är det olagligt för bilförare att hålla i mobilen när de är ute på vägarna. Men den nya lagen har inte fått alla bilister att lägga undan telefonen – 720 personer har lagförts för brottet.
En del av personerna har fått strafförelägganden, alltså böter, men i över 400 av fallen har åklagaren valt att väcka åtal.
– Innan ett nytillkommet brott har prövats i domstol kan vi inte utfärda strafföreläggande eftersom vi inte vet till exempel vilken påföljd som ska utgå, säger åklagare Frida Molander till Nyhetsbyrån Siren.
Det var därför betydligt fler som åtalades de första månaderna, men nu när flera tingsrättsdomar kommit har Åklagarmyndigheten gått över till att i de flesta fall utfärda strafförelägganden. Då är det vanligaste att den som straffast får böta 1 500 kronor.
Fler får böter för att rattsurfa
Frida Molander arbetar på åklagarkammaren i Östersund där man har handlagt de flesta ärenden som handlar om rattsurfning från Stockholm och norrut. Hon berättar att det sällan är oklarheter i tolkningen av lagen.
– De allra flesta erkänner. Det är alltid en polis som har stannat personen, och polisers vittnesmål väger ganska tungt i bevisningen, säger hon till Siren.
I nuläget får ett hundratal personer varje månad böter för den förbjudna aktiviteten.
– Det är så det har sett ut hittills, men eftersom lagen är ganska ny kanske bilisterna inte har börjat anpassa sitt beteende ännu, säger Frida Molander till Siren.