Kampanj mot farlig medicin på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-13

Annonserar för amfetamin, smärtlindrande medel och potensmedel

Amfetamin, potensmedel och smärtlindrande medicin.

Det är några av produkterna som marknadsförs i en annons av "crimemedicine.com".

Avsändaren är Läkemedelsverket.

Annonsen är provocerande:

"Önskar du också att dygnet hade fler timmar? Amfetamin ökar din prestationsförmåga många gånger om, så att du kan utnyttja dygnets alla timmar och vara på topp 24/7”

Det är ett av budskapen i annonsen från sajten crimemedicine.com som lovar att man på bara ett par klick kan bli av med smärta och värk.

Men den som surfar in på sajten märker snart att det inte går att köpa droger eller medicin där. Efter några sekunder krackelerar sajten och det visar sig att sajten är en informationskampanj från Läkemedelsverket.

Många besöker sajten

Ursula Forner som är informationsdirektör vid Läkemedelsverket, berättar att man än så länge inte har fått så många reaktioner från allmänheten på den spektakulära satsningen.

– Inte än men den är ju precis alldeles färsk. Men folk går in på hemsidan, det har vi fått bekräftat. Vi vill ju att folk ska gå in på hemsidan och se vad den här verksamheten att handlar om så man inte handlar på oseriösa internetsidor.

Hur stort är problemet med försäljning av läkemedel på nätet?

– Vi gjorde en undersökning förra hösten och då uppgav tre procent av dem som tillfrågades att de hade handlat på nätet. Samtidigt var det uppemot 35 procent av svenska folket som kunde tänka sig att handla på nätet. Då blir det ett folkhälsoproblem.

Oklar effekt

I dag säljs de flesta läkemedel som finns på marknaden även på nätet.

– Men vi har ingen aning om vad som finns i de tabletterna. 50 procent av den medicin som säljs på nätet är falsk och kan därmed vara farlig. Det finns ingen kontroll av den medicinen. Vid tester har man påträffat farliga ämnen som tungmetaller men även golvpolish i de här preparaten.

Om man köper läkemedel på nätet, kan man inte vara säker på att det ger en positiv effekt, eller någon effekt alls över huvudtaget.

– Tabletterna kan ge dubbel dos, halv dos eller ingen effekt alls.

Ser okej ut

Ursula Forner berättar att många svenskar inte är medvetna om osäkerheten kring att handla medicin på nätet.

– Vi tror inte att folk har koll på det här. Man tror att det är riktiga läkemedel. Förpackningarna ser riktiga ut och medicinen ser korrekt ut. Det är också därför vi nu tar till en annorlunda metod för att en gång för alla informera om detta så man tänker efter innan man köper läkemedel på nätet.

Gör ”reklam” – för
amfetamin