Kriget en måttstock på kandidaterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-13

Georgien ger oss en första glimt av McCains och Obamas utrikespolitik

NEW YORK. John McCain och Barack Obamas reaktioner på kriget i Georgien kan ge en föraning om den utrikespolitik de kommer att vilja föra som presidenter. McCain är mer aggressiv. Obama mer diplomatisk.

– Det här är en chans för dem båda att för första gången framstå som presidenter med stort p, säger Jay Campbell, opinionsmätningsansvarig på NBC News.

Till en början var det en tydlig skillnad i Obama och McCains respons på konflikten.

Obama kritiserade Ryssland för invasionen, men förespråkade framför allt diplomatiska lösningar.

– Både Georgien och Ryssland borde visa återhållsamhet och undvika att låta det här eskalera till ett fullskaligt krig, sade Obama efter de första attackerna förra veckan.

All skuld på Ryssland

McCain ville däremot lägga all skuld på Ryssland. Han krävde att de upphörde attackerna omedelbart och passade även på att kritisera Obama för att inte vara tillräckligt hård mot Ryssland.

– Obamas första uttalande var väldigt tamt och gjorde ingen distinktion mellan de som anföll och de som blev anfallna, säger McCains rådgivare Randy Scheunemann till Wall street journal.

McCains kritik av Ryssland var hårdare än den som framfördes av Bush och de flesta Nato-experter. Bush och McCain har länge varit oense om Ryssland. Tidigare i år besökte Rysslands dåvarande president Vladimir Putin Vita huset, och Bush kommenterade besöket med att han ”tittade in i Putins ögon och såg hans själ”. McCain kritiserade uttalandet och sade att han tittat in i Putins ögon och ”sett tre bokstäver: K.G.B.”. McCain anser även att Ryssland bör uteslutas ur G-8.

Folket föredrar republikaner

Utrikespolitik är en av de få valfrågor där amerikanska väljare föredrar republikaner framför demokrater. John McCains gedigna bakgrund i den amerikanska armén gör att många hellre ser honom som överbefälhavare – 53 procent, mot 25 för Obama, enligt de senaste opinionsmätningarna.

Alla tecken på instablitet runt om i världen kan därmed öka McCains chanser att bli president.

– En till terroristattack på amerikansk mark skulle innbära en fördel för McCain, sade Charlie Black, en av McCains utrikespolitiska rådgivare, i en intervju med tidningen Fortune i juni.

Under Georgien-konflikten har McCain försökt positionera sig som mer hårdför och aggressiv än Obama. Kampanjen har även försökt utmåla Obama som en ny Jimmy Carter, som var president 1976-80 och av många anses ha fört en alltför diplomatisk och passiv utrikespolitik, i synnerhet när Sovjetunionen invaderade Afghanistan 1979.

– Om det här kriget påverkar väljare överhuvudtaget så är det till McCains fördel, säger demokratiska konsulten Mark Mellman till Wall street journal.

Påverkar val av vicepresident

Många demokrater hävdar att John McCains sätt att kalla kriget i Georgien en svartvit konflikt mellan en dålig sida och en god sida påmminer om Bush-administrationens världsbild. Förre presidenten Bill Clinton har dock sagt att amerikanska väljare föredrar en president som är ”strong and wrong” framför någon som är ”mjuk, men har rätt”.

Även inom det republikanska partiet har McCain kritierats för sin hårdföra utrikespolitik. Den före detta republikanske presidentkandidaten Pat Buchanan säger att McCain ”kommer att få Dick Cheney att framstå som Gandhi”.

McCain har även fått kritik av Henry Kissinger, som var utrikespolitisk rådgivare åt flera presidenter. Enligt McCain blev han uppringd av Kissinger som sade:

– Du har fel om det här, du borde inte vara så hård mot Ryssland.

För Obama kan kriget – som nu trappas ner – eventuellt påverka valet av vicepresident. Ett fortsatt instabilt läge i regionen gör att utrikespolitiskt starka kandidater som Wesley Clark och Joe Biden ökar i värde.

Martin Gelin