”Rädd att det skadar affärsverksamheten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Göran Sidelius förvånad över svartlistning

Göran Sidelius vid den ramp ner till företagets färglager som fått anmärkningar. Han undrar om hans företag verkligen är en så farlig arbetsplats.

Byggvarufirman O S Björkman i Visby är en av Sveriges farligaste arbetsplatser.

Det skriver tidningen Dagens Arbete på sin "svarta lista".

Ägarna är förbryllade över utpekandet och menar att det är minst 52 år sedan senaste olyckan.

Förvåningen var stor på O S Björkman när de fick reda på att deras arbetsplats anses farlig. De har ett skyddsombud, och säger sig under senaste åren ha arbetat systematiskt för en god och säker arbetsmiljö.

– Ja, vi undrar lite och vi har ansträngt oss verkligen för att svara upp mot Arbetsmiljöverkets krav, säger en av ägarna, Göran Sedelius till Gotlands Allehanda.

Bolaget har tre brister

Dagens Arbetes lista över Sveriges farligaste arbetsplatser bygger på statistik från Arbetsmiljöverket från 2005-2007. I kartläggningen finns 330 000 arbetsplatser. O S Björkman tillhör de fjorton arbetsplatser som har fått flest anmärkningar.

Enligt Göran Sedelius är det tre brister som gör att den gotländska firman pekas ut. Skadorna är inte så alllvarliga att de lett till hot om viten eller andra sanktioner.

Det är en trappa till varulagret som inte är godkänd, en gångramp till källaren som måste åtgärdas och påkörningsskydd på pallställen ska monteras.

–  Allt är på gång och ska åtgärdas. Det blir lite ombyggnationer, men det går att lösa. Men vi undrar fortfarande varför vi pekats ut som en av de farligaste arbetsplatserna i landet. Så hemskt är det väl ändå inte..? frågar sig Göran Sedelius och konstaterar att de inte har haft en allvarlig olycka under de senaste 52 åren.

Ägarna är nu oroliga för att den negativa publiciteten ska skada deras affärsförbindelser.

"De ljuger om skadorna"

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo som står bakom kartläggningen anser att O S Björkman platsar på listan.

– De ljuger om de säger att det inte har hänt några skador. I Arbetsmiljöverkets statistik har de fått sex poäng av 12 möjliga, säger han.

Hur många arbetsskador det innebär vet inte Färnbo men det handlar om bekräftade skador där personerna har varit sjukskrivna.

Ju högre poäng arbetsplatserna får av Arbetsmiljöverket, ju allvarligare är bristerna i arbetsmiljön.