Ökad beredskap på Gotland – försvaret kallar in reservofficerare
Uppdaterad 2022-01-15 | Publicerad 2022-01-13
När tre ryska landstigningsfartyg seglade in i Östersjön svarade Försvarsmakten med att öka beredskapen på Gotland.
Också reservofficerare har nu kallats in för att stärka regementet på ön – och man utesluter inte ytterligare förstärkningar.
– I mitt mandat ligger att flytta förband och förstärka beroende på vad som händer i området, säger försvarets insatschef Michael Claesson.
Det allvarliga säkerhetspolitiska läget märks nu tydligt på Gotland när soldater patrullerar hamnar, flygplatsen i Visby och militära skyddsobjekt.
Beredskapsökningen är kopplad till att Ryssland natten till onsdagen lät förflytta tre tunga landstigningsfartyg till Östersjön från Kolahalvön.
– Jag kan bara konstatera att det här är landstigningsfartyg som är avsedda för att transportera marininfanteri och det är en förbandstyp som är specialiserad på landstigningsoperationer, säger Försvarsmaktens insatschef general Michael Claesson till Aftonbladet.
”Flera delar av landet”
Han säger att åtgärderna på Gotland handlar om både synlig och dold verksamhet från försvarets sida.
– Men det handlar inte bara om Gotland utan flera delar av landet. Jag använder de resurser jag har för att kunna vara närvarande. En del syns, en del syns inte, men definitivt på ön, ja.
Kommer ni föra över mera resurser till Gotland?
– Det kan inte uteslutas men det är en kontinuerlig bedömning som vi gör med hänsyn till hur vi uppfattar lägesbilden i stort.
I samband med beredskapsökningen på Gotland har också reservofficerare kallats in, kan Aftonbladet berätta. Michael Claesson pekar på att det här görs då och då.
– Vi måste ibland förstärka upp vissa relativt sett personalsvaga delar i organisationen med reservofficerare. Det är ett naturligt sätt som vi alltid gör året runt för att kapa toppar i verksamheten.
När gjordes det i det här fallet?
– Det är lokala chefer som gör den bedömningen av vilka stabsresurser man behöver för att lösa uppdraget.
Försämrat säkerhetsläge
Michael Claesson beskrev i en intervju med Aftonbladet i måndags att säkerhetssituationen är ”utomordentligt allvarlig” och att ryska våldshandlingar mot Sverige inte kan uteslutas. Han säger i dag att bedömningen är den samma.
– Säkerhetsläget har totalt sett försämrats över lång tid och de här senaste händelserna har naturligtvis tillfört information som gör att den bilden inte förändrats på något sätt.
– Samtidigt vill jag då vara tydlig med att inte vara alldeles för alarmistisk. Ryssland är en strandstat i Östersjöområdet och det är naturligt att det rör sig resurser in och ut ur Östersjön. Jag lägger som insatschef ingen annan värdering i det det än att jag kan konstatera att det tillförs offensiv förmåga och då måste jag agera på det.
Rysslands krav på väst
Den säkerhetspolitiska krisen har pågått sedan innan jul då Ryssland hotade med ”militärtekniska åtgärder” om västvärlden inte accepterar landets kravlista där man ställer krav på hur bland annat östeuropeiska stater ska agera i förhållande till Nato.
Under torsdagen fortsatte Ryssland med ett högt tonläge gentemot väst, bland annat gick Rysslands ambassadör i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Aleksandr Luksasjevitj, ut med att landet kan komma att ”behöva vidta nödvändiga åtgärder” om ”konstruktiva svar” på de ryska förslagen uteblir.
Senare på i dag sade den biträdande ryske utrikesministern Rjabkov, enligt statliga nyhetsbyrån TASS, att Ryssland måste ”bilda en säkerhetssfär” eftersom man är missnöjd med hur förhandlingarna fallit ut.
Så tipsar du Aftonbladet
Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.
Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.