Erdogans krav på Trump
Publicerad 2017-03-30
I dag möts USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
På agendan står officiellt kriget mot IS, men flera kritiska frågor lär komma upp.
– Det är svårt att tänka sig en viktigare och mer utmanande relation än den mellan länderna, säger Antony J. Blinken, tidigare biträdande utrikesminister till New York Times.
Rex Tillerson har rest till Ankara för att under torsdagen mötas med premiärministern Binali Yildrim, utrikesministern Mevlut Cavusoglu och president Erdogan. Huvudmålet för USA:s del ska vara att samla sina allierade i Nato för den hårda striden som väntar i Syrien mot terrorgruppen IS egenutropade kalifathuvudstad Raqqa.
Men de turkiska ledarna lär också passa på att ta upp de irritationsmoment som landet upplever från stormakten och som vuxit efter kuppförsöket mot Erdogan i somras och inför omröstningen i april om att ge densamme mer makt som president.
Kurderna i Syrien
En viktig fråga handlar om den kurdiska gruppen YPG, som strider med stöd av USA mot IS, men som Turkiet anser vara terrorister.
– Utvecklingen ger intrycket av att Trumpadministrationen följer samma linje som den förra administrationen. Frågan kommer att komma upp vid mötet med USA:s utrikesminister utan några tveksamheter. USA måste klargöra sin position, sa premiärminister Yildrim i turkiska kanalen NTV i går enligt nyhetsbyrån AFP.
Turkiet uppgav under gårdagen att dess militära offensiv ”Operation Eufrates sköld”, som syftade till att säkra territorier längs gränsen med Syrien, var avslutad.
– Syrier från Turkiet har återvänt. Livet är åter normalt. Allt är under kontroll. Eufrates sköld är avslutad. Skulle det finnas ett behov får en ny operation ett nytt namn, sa Yildrim i NTV.
Vill att Gülen lämnas ut
Uttalandet började direkt att tolkas politiskt eftersom Turkiet och USA haft olika syn på hur striderna i norra Syrien mot IS ska genomföras. Det kan också tolkas som en motvilja från Turkiets sida att ingå i framtida gemensamma militära insatser.
Efter att Yildrim och Tillerson träffats uppgav amerikanska UD att de båda ”diskuterade arbetet för att öka viktiga säkerhets- och ekonomiska band i regionen”.
Turkiet lär också ta upp det krav man ställt flera gånger sedan kuppförsöket mot Erdogan i sommar: Att USA lämnar ut Fethullah Gülen, en turkisk predikant som bor i Pennsylvania, och som Erdogan beskyllt som hjärnan bakom kuppförsöket.
Omröstningen påverkar
Obamaadministrationen svarade att turkiska staten får kontakta justitiedepartementet och framföra bevis för att en utlämning ska kunna prövas. Trumps läger kan däremot vara mer positivt till att ordna en utlämning, enligt nya uppgifter som bland annat amerikanska ABC News publicerar.
Turkiets kommande omröstning om att ge Erdogan mer makt som president påverkar också samtalet med USA. Inte bara för den splittring med andra Natoländer inom EU som Turkiet haft den senaste tiden, efter att flera AKP-politiker förbjudits att kampanja i europeiska städer, utan också för att landet inte lär ge några tydliga besked om sitt deltagande i en Raqqaoffensiv förrän omröstningen är över, skriver New York Times.
”Känslig fråga”
Flera europeiska länder har uppgett att de ser omröstningen om ett författningstillägg som ett farligt steg mot att Erdogan samlar ännu mer makt och förhindrar all opposition.
– Det knepiga är att Erdogan har tolkat stöd för turkisk demokrati som stöd för hans utrensning och maktövertagande som president. Så det lär bli en känslig fråga för Tillerson hur han ska kunna stötta demokrati utan att legitimera allt som hänt i landet sedan kuppförsöket, säger Robert Pearson, tidigare USA-sändebud i Turkiet, till Middle East Eye.
ERDOGANS KRAV PÅ USA
USA har tagit på sig rollen som ledare för den kommande offensiven mot Islamiska staten i Raqqa i Syrien. Men utan Turkiet saknas en viktig kärnspelare. Här är kraven president Erdogan lär ställa på Rex Tillerson för att Turkiet ska ingå i kampen mot IS.
- Sluta stötta YPG-milisen. Turkiet klassar YPG som en terrorgrupp. USA stödjer den kurdiska stridsgruppen, och anser den vara en av de viktigaste komponenterna i koalitionsgruppen Syrian Democratic Forces (SDF), som förutom kurder också består av araber och kristna.
- Lämna ut Fethullah Gülen. Efter nya uppgifter om att Trumpadministrationen kan göra det lättare för Turkiet att få Gülen utlämnad lär Erdogan trycka hårdare på kravet att lämna ut den Pennsylvaniabaserade predikanten som han menar var hjärnan bakom kuppförsöket i juli.
- Förklara gripandet av Mehmet Hakan Atilla. Under onsdagen greps Mehmet Hakan Atilla, chef för den turkiska statsägda banken Halkbank, i New York. Han anklagas för att ligga bakom flera års illegala transaktioner till Irans regering, något som isåfall inneburit att han kringgått amerikanska sanktioner mot Iran. Turkiets justitieminister har kallat gripandet ”politiskt”.
- Syrisk-turkiska gränsen. Turkiet har sedan augusti 2016 genomfört sin offensiv kallad ”Operation Eufrates sköld” längs gränsen mellan Syrien och Turkiet för att, som man själv menat, säkra gränsen från terrorister och skapa säkra zoner för flyktingar. Under onsdagen uppgavs att militäroperationen var avklarad, men strider pågår de facto fortfarande i norra Syrien. När Tillerson samlade 68 länder för att diskutera kampen mot IS i Washington nyligen talade man återigen om att inrätta så kallade säkra zoner i Syrien. Turkiet kan komma att kräva att en sådan zon inrättas just vid gränsområdet som fortsättning på Operation Eufrates sköld.
Källor: Reuters, Middle East Eye, Bloomberg, Haaretz, ABC News, The New York Times, AFP.