Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Döms för dödsskott – flyktbil hittades i lada

Micke Larsson/TT

Publicerad 2023-04-11

En 22-årig man som åtalats för ett mord i Borås på hösten 2020 döms nu av tingsrätten. Arkivbild.

En 22-årig man döms till 14 års fängelse för en dödsskjutning på en gata i Borås hösten 2020. Mannen anses ha varit en av två personer som utförde mordet tillsammans.

Utredningen fick ett genombrott när flyktbilen hittades i en lada.

Det var en man i 25-årsåldern som sköts till döds på en trottoar nära högskolan i Borås vid 18-tiden en novemberdag 2020. Många personer fanns i närheten, och flera vittnade under rättegången.

Åklagarens utredning pekar på att mordet begicks av två personer i samförstånd.

”Det står alltså klart att gärningsmännens gemensamma mål var att beröva målsäganden livet och att de stärkte varandra i det uppsåtet”, säger rådman Ylva Meyer i ett pressmeddelande från Borås tingsrätt.

Släppt och åter häktad

Vem som höll i vapnet är inte klarlagt. Men enligt tingsrätten vet man att en av gärningsmännen var den nu dömde 22-åringen.

Han satt häktad som misstänkt i fyra månader 2021, men släpptes därefter. Under förra året stärktes dock misstankarna och i september häktades han på nytt.

En viktig pusselbit kom när bilen som mördarna flydde med hittades i en lada förra sommaren. 22-åringen hade kommit dit med bilen några timmar efter mordet.

Bland vittnena i Borås tingsrätt fanns även en man som suttit häktad i cellen intill 22-åringen och hört denne berätta om mordet.

Häkteskamrat kronvittne

Häkteskamraten, som är misstänkt för helt andra brott, har återgett vad 22-åringen sagt. Vittnesmålet stämmer med annan bevisning och bedöms av tingsrätten som trovärdigt.

– Det kan möjligtvis leda till viss straffnedsättning om han själv åtalas, säger kammaråklagare Anders Ekengren om häkteskamratens medverkan i utredningen.

Mannens agerande ryms, enligt Ekengren, inom ramen för den nya lagstiftningen om så kallade kronvittnen.

22-åringen ska också betala 275 000 personer i skadestånd till mordoffrets anhöriga.

Han frias däremot på en åtalspunkt om mordförsök mot en annan man vid samma tillfälle som dödsskjutningen.